Банкеръ Daily

Общество и политика

Папалезов е с обвинение за участие в престъпна група на Божков

Директорът на сектор “Културно-исторически ценности"  в Главна дирекция “Национална полиция“ Ангел Папалезов е обвинен за участие в организирана престъпна група за трафик на културни ценности.

Ръководител на групата е намиращият се в Дубай Васил Божков, каза Валентина Маджарова - изпълняващ длъжността ръководител на Специализирана прокуратурата. По решение на наблюдаващия прокурор наложената мярка за неотклонение на Папалезов е подписка.

Според Маджарова не е имало нахлуване в МВР. Претърсен е бил само кабинетът на Папалезов.

"Този български гражданин никога, по никакъв повод, в хода на това досъдебно производство, а и бих казала, в хода на кое да е, не е бил задържан, включително и за 24 часа. Не е прецедент Специализирана прокуратура, а може би и други прокуратури в страната, да подвеждат под наказателна отговорност полицейски служители. Не бих казала, че това е нещо, което се случва за първи път. Напротив, бих казала обратното. Специализирана прокуратура е формирала обвинителна теза по отношение на доста по-високопоставени полицейски служители", каза Маджарова.

"Истинско безумие е, защото този човек (Васил Божков - бел. ред.) не го познавам. Познавам служители на фондация „Тракия“, но това е свързано с изпълнение на служебните ми задължения през годините. Работя по линия „Културно наследство“ от 2003 г. насам. Ще е професионален срам, ако не ги познавам и не съм се срещал с тези хора. Със Спецпрокуратурата и следствието в годините назад сме имали успешни акции. При една от най-хубавите лично наблюдаващ прокурор ми е била Сийка Милева, където успехът е международен", каза Папалезов пред bTV.

"Постановлението е кухо. Толкова кухо, та чак дрънчи от него. Единствено и само е посочен ръководителят на групата и са посочили, че в тази група участват над 10 лица. Изреждат се доста членове от Наказателния кодекс, повечето от които касаят културно-историческо наследство“, обясни адвокатът на Папалезов.

Директорът на сектор “Културно-исторически ценности" бе назначен миналата седмица от служебния вътрешен министър Бойко Рашков като член на екипа, проверяващ информацията за злоупотреби със специални разузнавателни средства (СРС).

С разрешение на Специализирания наказателен съд на 1 юни е било извършено и претърсване в кабинета на Папалезов в сградата на МВР.

Рашков потвърди тази информация късно вечерта на 31 май. Той коментира, че "прокуратурата съвсем открито се намесва в работата на МВР", защото не желае да се провери случая с евентуалното незаконно подслушване на 32-ма политици покрай парламентарните избори на 4 април.

Facebook logo
Бъдете с нас и във