Банкеръ Daily

Общество и политика

Папа Франциск в София: България винаги се е отличавала като мост между Изтока и Запада

България е мост между Източна и Южна Европа, отворена врата към Близкия изток. Земя с древни християнски корени. Така папа Франциск описа страната ни в реч на площад "Атанас Буров" след срещата му с президента Румен Радев. Площадът според Светия отец е исторически, тъй като носи името на държавник, понесъл жестокостта на един режим, който не можеше да приеме свободата на мисълта. 

Още в началото на словото си папа Франциск поздрави държавните институции, президента и премиера, Българската православна църква и патриарх Неофит, митрополитите и епископите от Светия синод. Той изпрати сърдечен поздрав на епископите, монасите, свещениците и на всички членове на Католическата църква, както и на християните от другите църковни общности, на членовете на еврейската общност и на вярващи мюсюлмани.  

Папата изтъкна гостоприемството на българския народ към всички религии. 

"Вашата държава винаги се е отличавала като мост между Изтока и Запада, способна да благоприятства срещата между различни култури, етнически групи, цивилизации и религии, които тук от векове живеят мирно заедно. Развитието, също икономическото и гражданското, на България задължително преминава през признаването и оценяването на тази специфична характеристика", отбеляза Светият отец.

Той благослови Св. св. Кирил и Методий, съпатрони на Европа, които със своите молитви, находчивост и обща апостолическа дейност са станали примери за нас, и остават, след повече от хилядолетие, вдъхновители на плодотворен диалог, хармония и на братска среща между Църквите, държавите и народите.

"Сега, в този исторически момент, тридесет години след края на тоталитарния режим, който ограничаваше свободата и инициативите ѝ, България е изправена пред последствията от емиграцията през последните десетилетия на повече от два милиона нейни съграждани, търсещи нови възможности за работа“, подчерта папа Франциск.

Той акцентира, че в същото време България, подобно на много други страни от Стария континент, трябва да се справи с това, което може да се разглежда като нова зима - демографската, която е паднала като ледена завеса в голяма част от Европа, като последствие от намаляването на доверието в бъдещето.

"Следователно, спадът в раждаемостта, съчетан с интензивния миграционен поток, доведе до обезлюдяване и изоставяне на много села и градове. Освен това, България се сблъсква и с явлението на онези, които се опитват да влязат в нейните граници, за да избягат от войни и конфликти или от бедност и се опитват да достигнат във всеки случай до най-богатите райони на европейския континент, за да намерят нови възможности за съществуване или просто едно безопасно убежище", каза още папата.

"Вашата държава винаги се е отличавала като мост между Изтока и Запада, способна да благоприятства срещата между различни култури, етнически групи, цивилизации и религии, които тук от векове живеят мирно заедно. Развитието, също икономическото и гражданското, на България задължително преминава през признаването и оценяването на тази специфична характеристика. Нека тази земя, обградена от великата река Дунав и от бреговете на Черно море, станала плодородна от скромния труд на много поколения и отворена за културен и търговски обмен, интегрирана в Европейския съюз и със солидни връзки с Русия и Турция, да може да предложи на децата си бъдеще на надеждата.

Бог да благослови България, да я запази мирна и гостоприемна, и да я направи просперираща и щастлива!", завърши речта си Главата на Римокатолическата църква.

Посещението на папа Франциск продължава със среща в Светия синод с патриарх Неофит.

Facebook logo
Бъдете с нас и във