Банкеръ Daily

Общество и политика

Папа Франциск ще бъде в България от 5 до 7 май

Негово Светейшество папа Франциск пристига на апостолическо пътуване в България в периода 5-7 май и ще посети градовете София и Раковски.

За да може всички желаещи граждани и гости на столицата и на град Раковски да посетят събитията от програмата на Светия отец, е създадена координация между всички институции, имащи пряк ангажимент преди, по време и след провеждане на мероприятията в предстоящото посещение. Целта е постигане на максимална ефективност по охрана на обществения ред, организация на движението и противодействие на престъпността.

Гражданите и гостите на София ще могат да присъстват на 3 основни събития от програмата на папата. Контролно-пропускателните пунктове за тях ще са отворени 3 часа преди събитието.

Две от събитията в София ще са на 5 май 2019 г.:

- в 13, 00 ч Светият отец ще произнесе неделната молитва "Царица небесна" на площад "Св. Александър Невски";

- в 16,45 ч на площад "Княз Александър Първи" папа Франциск ще отслужи света литургия.

Третото събитие в София е на 6 май 2019 г.:

- в 18,15 ч на пл. "Независимост" гражданите и гостите на столицата ще могат да присъстват на събитието за мир с участието на представители на различни вероизповедания в България.

В Раковски жителите и гостите на града ще могат да проследят светата литургия с първо причастие, което Светия отец ще даде на деца в църквата "Пресвето сърце Исусово" в 11,15 ч на 6 май 2019 г. За целта пред храма са определени зони за граждани, до които достъпът също ще става през контролно-пропускателни пунктове. Те ще са отворени 3 часа преди началото на събитието.

На 3 май ще бъде разпространена допълнителна информация за предприетите мерки и местоположението на контролно-пропускателните пунктове за събитията от апостолическото пътуване на папа Франциск в София и Раковски.

Всички желаещи да присъстват на събитията в София и Раковски ще бъдат допускани след проверка на изградените контролно-пропускателни пунктове. Няма да бъдат допускани посетители във видимо нетрезво състояние, както и такива, които носят обемисти багажи и забранени предмети – огнестрелно оръжие, пиротехнически изделия, ножове, палки, боксове, бутилки, парфюми. Може да бъдат носени чадъри. По време на провеждането на събитията от посещението на папа Франциск  е възможно да възникне временно затруднение в движението.

Умоляваме гражданите да следват задължителните организационни указания с цел доброто протичане на събитията. Необходимата информация за контролно-пропускателните пунктовe за гражданите ще бъде публикувана на официалния сайт за посещението на папата в България – www.popeinbulgaria.gov.bg , на сайтовете на МВР, на СДВР и на Областната дирекция на МВР в Пловдив.

Междувременно, от Столична община съобщиха, че движението и паркирането в централната част на София ще бъде ограничено от утре (1 май) до 7 май. Причината за това са събития, свързани с отбелязването на 1 май, както и посещението на папа Франциск. Нова организация на движението ще има в районите на Ларгото и Ректората, каза кметът Йорданка Фандъкова.   

"Ще бъдат затворени за паркиране паркингите на площад "Св. Александър Невски", площад "Александър Първи" и моста пред Националния стадион. При необходимост ще се затваря движението по бул."Цар Освободител". Във връзка с посещението на папа Франциск и парада на Гергьовден от вечерта на 2 май до сутринта на 7 май ще има ограничения на движението и на паркирането в зоните около площад "Св. Александър Невски" и около Ларгото", информира кметицата на София.

Facebook logo
Бъдете с нас и във