Банкеръ Daily

Общество и политика

Папа Франциск прие президента Радев

Президентът Румен Радев бе приет от папа Франциск. Поводът за аудиенцията е традицията всяка година папата да приема прeдставители на страната ни за Деня за славянската култура и писменост.

Румен Радев подари на Папата  икона на Светите Братя Кирил и Методий, които за католическата църква са и патрони на Европа. Българският президент ще се поклони  на гроба на свети Кирил в античната базилика "Сан Клементе".

Tази година срещата на върха на НАТO и откриващата се в Сицилия среща на лидерите от Групата на седемте отмести датата. В делагцията, освен вицепремиерите и министрите на външните работи и отбраната, са емблематични за българската култура лица.

Румен Радев е вторият български президент на България когото папа Франциск приема, а за българския президент това е второто посещение във Ватикана. Само преди два месеца той бе сред европейските лидери, които се срещнаха с главата на Римо-католическата църква по случай юбилея на Римските договори.

Дългогодишна е традицията Папата да приема българска делегация за празника  на славянската култура. Инициативата е от българска страна, а през последните години това започна да прави и Македония. 

По-късно през деня президентът и българските прдставители ще обиколят свързаните с българската култура места във Вечния град между които е и църквата "Санта Мария Маджоре" където римският император е благословил кирилицата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във