Банкеръ Daily

Общество и политика

Папа Франциск получи новата Червена книга на България

Папа Франциск се сдоби с новата Червена книга на България. Тя му бе подарена от министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по време на аудиенция на министрите на околната среда на Европейския съюз във Ватикана. В нея участие взеха и еврокомисарите по околна среда Кармену Вела и еврокомисарят по изменения на климата Мигел Ариас Канете. 

"Околната среда е общо благо, наследство на цялото човечество и отговорност за всеки един от нас. Тази отговорност изисква ефективно сътрудничество в лоното на цялата международна общност", заяви в обръщението към 28-те министри си папа Франциск. Той ги насърчи да засилят усилията, за да бъде постигнат желания резултат на форума за промените в климата през декември в Париж.

"От моя страна и на Светия Престол няма да липсва подкрепата, за да се отговори по подходящ начин както на вика, който издига Земята, така и на вика на бедните", подчерта още папата. Той напомни и трите основни принципа за намирането на решение за устойчиво развитие, които са солидарност, справедливост и участие.

"Смятаме, че чрез папа Франциск посланията за грижата за природата – общото ни наследство, както и  борбата с промените в климата могат да стигнат до много повече хора по целия свят", заяви Василева след аудиенцията. По нейни думи по време на аудиенцията папата е провел разговори с всички делегации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във