Банкеръ Daily

Общество и политика

Папа Франциск отправи послание към България и българите

S 250 38cef5ec 83a7 4123 a673 e025839563a4
S 250 88ffbcfb 108c 4dd0 a115 eebd26e21db0
S 250 aa7b16b9 8e89 407f 90bb e7e5109dc8ae
S 250 9b4cf8cf 36d4 4c85 b581 21fdf71b6fce

Папа Франциск отправи послание към България и българите за здраве и единение.

Главата на Римокатолическата църква прие на аудиенция във Ватикана президента Румен Радев и водената от него делегация.

Негово Светейшество папа Франциск отправи послание към българския народ за здраве, за благополучие, за просвета. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти след аудиенцията си при Светия отец във Ватикана. Това е третата среща във Ватикана между българския държавен глава и главата на Римокатолическата църква. Днес президентът проведе среща и с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин.

"Посланието на Папата към българския народ е за здраве, за благополучие, за просвета. Папата има желание нашите църкви да се сближават още повече. Ние имаме повече от хилядолетна история в нашите отношения. Това, което става през последните десетилетия всяка година на 24-ти май, да се приема българска делегация на най-високо държавно ниво, е наистина важен знак за признание към България, ролята и мястото на България в световното културно пространство", заяви президентът Радев.

Държавният глава посочи, че визитата във Ватикана е преминала в топла и радушна атмосфера. „Папата има желание нашите църкви да се сближават още повече, ние имаме повече от хилядолетна история в нашите отношения, започнали още от времето на Княз Борис при покръстването на българите IX век“, заяви Румен Радев. По думите на държавния глава традицията, установила се през последните десетилетия, българска делегация на най-високо държавно ниво да бъде приемана на аудиенция във Ватикана, е важен знак за признание не само за делото на братята Кирил и Методий, а и за ролята на България в световното културно пространство в днешния съвременен свят.

Президентът посочи, че папа Франциск взима активно отношение по всички съвременни проблеми, като на срещата са обсъдили „съвременния бич на държавността -  корупцията, не само в държавните ръководства, но и в църквата“. „Папа Франциск днес посочи и че „дяволът влиза в човека през джоба му“, заяви Румен Радев.

Българският президент подари на папа Франциск композиция, изготвена от българския историк Румен Манов. Тя обединява български икони и символи и католически  символи върху седеф, изработени в България. 

Във Ватиканската апостолическа библиотека президентът Радев разгледа фрагменти от открития преди няколко години трактат „За древността на бащината земя и за българските дела“, написан от родения в Чипровци архиепископ Петър Богдан Бакшич. 

"Ръкописът на Петър Богдан има невероятно значение за нашето осъзнаване като българи и нация и за започването на нашето възраждане", заяви президентът и припомни, че написването на ръкописа предшества „История Славенобългарска“ на отец Паисий. „Този труд е за древността на бащината земя и за българските дела, това е изключително силно послание за свобода, за чест, достойнство, за ценности, за осъзнаването, за идентичността на един народ", заяви Румен Радев. 

Ръкописът се съхранява в библиотеката в Модена, а Администрацията на президента е предприела инициативата той да бъде изложен в България за месец, съобщи Румен Радев. „Папата и държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин обещаха подкрепата си това да се случи“, заяви Румен Радев. 

Днес президентът Радев присъства и на Божествена света литургия в базиликата „Сан Клементе“, където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на славянски език след благославянето на азбуката и книгите от римския епископ папа Адриан II. Литургията бе отслужена от Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний. Президентът посочи, че за България е огромно признание, че днес за пръв път се провежда служба от български архиепископ в базиликата, където са служили нашите Свети братя Кирил и Методий. „С подкрепата на папата и на държавния секретар на Ватикана все повече католическата църква се отваря за наши източноправославни служения не само тук, а и навсякъде по Европа“, заяви Румен Радев. По думите му това е голяма подкрепа за единението на нашите общности по света. 

В базиликата „Сан Клементе“ държавният глава отдаде почит пред мощите и гроба на Свети Кирил. Днес президентът положи венец и пред паметника на Иван Вазов и паметника на св. св. Кирил и Методий, разположен в двора на българското посолство в италианската столица. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във