Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПАНИКА НА ТИТАНИК-А

След като в разгара на скандала около МВР и оставката на вътрешния министър премиерът, ръководството на БСП и президентът демонстрираха твърдост и повтаряха, че няма да действат под натиск, показната смелост отстъпи място на трескаво търсене на спасителни ходове. За целта влязоха в действие умопомрачителни лупинги, чийто общ знаменател бе измъкване поединично, а не толкова изваждането на партията от конфузното положение, в което попадна.
Българските политици и особено социалистите имат неприятния навик да се изкарват
прави, но постфактум
Часове след внезапната оставка на министъра на вътрешните работи премиерът я нарече логичен, закономерен и достоен акт. (Последният епитет вече не ни прави впечатление, защото напоследък Станишев определя като достойно измъченото освобождаване от всеки уличен в кражби и лъжи персонаж от ръководеното от него правителство.) Още по-категоричен бе председателят на парламентарната група Михаил Миков, който заяви, че оттеглянето на Петков било очевидно още след заседанието на Изпълнителното бюро на БСП преди две седмици. С една дума, всички, които доскоро не даваха и дума да се издума, че Румен Петков може да се оттегли, сега се представят като изначални радетели за това дело.
Истината е, че въпреки мъглявите намеци за поемане на политическа отговорност, дори след вота на недоверие, никой на Позитано не даваше и дума да се издума за отстраняване на Петков. Ръководството на БСП еднозначно застана зад министъра и категорично отхвърли възможността и ползата от промени в политическото ръководство на МВР. Доверените хора на президента в правителството и в ръководството на партията също се обявиха против отстраняването на Петков, а самият Първанов, който в началото се опита да се сниши, в края на краищата публично защити министъра, похвали качествата му, определи го като способен да извърши реформите в МВР и стовари цялата отговорност на премиера.
Фактите показват, че оставката на Петков бе резултат не на ясно разбиране и целенасочено действие на премиера и на БСП с оглед същността и последиците от кризата в МВР. Тази оставка бе наложена в резултат на външния натиск, действията на опозицията (колкото и разединена да бе тя) и поведението на част от медиите и гражданското общество, които ясно показаха, че дори и в България не всяко безобразие може да продължава до безкрайност. Много вероятно е тежка дума в последния момент да са казали и някои мощни сенчести фактори, които са видели в скандала и острата реакция на Европейската комисия заплаха за бъдещите си планове за усвояване на парите от еврофондовете. Механиката на рязката промяна в ситуацията тепърва ще се изяснява, но опитът на социалистите да представят залитането в резултат от обществения ритник като смела крачка напред е твърде неубедителен.
Премиерът Станишев изглежда залага на
тактиката на блъфа
След като намекна за библейското правило око за око, зъб за зъб по отношение на предателите от НДСВ, премиерът отиде още по-далеч - обяви, че вече няма да е заложник на пазарлъци и квоти и че който не споделя управленските приоритети, няма място в това управление. В стремежа си да докаже, че поема здраво нещата в свои ръце, Станишев декларира, че промените в кабинета ще се осъществят единствено на базата на лични и професионални качества, както и на управленски приоритети.
Дори да е искрено, това намерение идва твърде късно. Преди всичко БСП вече не може да сглоби що-годе стабилно парламентарно мнозинство и правителство без НДСВ. Ако реши да тръгне към рисковия вариант БСП+ДПС+независими (който му дава 121-122 гласа), Станишев може и да изкара мандата, но не куцайки, а пълзейки по корем, да не говорим за негативите от още по-тясното сближаване с ДПС в предизборната година. От своя страна партията на Сакскобургготски видя позитивния публичен отзвук на позицията си по скандала Петков и едва ли ще се откаже от тази надежда за оцеляване. Ако наистина е израснал в политическо отношение, лидерът на БСП трябва да е наясно, че оттук нататък спасяването на БСП и личното му политическо бъдеще зависят само и единствено от ходовете на ръководството на партията му.
Именно
в ръководството на БСП обаче нещата се объркват
с всеки изминал ден. Различните групи се борят за измъкване от отговорността за станалото и подготвят позиции за предстоящия конгрес на партията, което вече не се очертава толкова ясен и миролюбив. Както обикновено става на Позитано в подобни ситуации, заваляха обяснения и оправдания, едно от друго по-неубедителни. Секретарят на ИБ на БСП Антон Кутев - същият, който сложи знак за равенство между критиките към Петков и свалянето от власт на партията - обясни, че всъщност се е задействал инстинктът за самосъхранение на БСП. Изведнъж се оказа, че министърът въобще не е стоял стабилно (както смяташе Кутев преди седмица), а има определена вина за ситуацията в МВР и като такъв си подава оставката.
Не може да не правят впечатление открито агресивните изявления на някои от членовете на ръководството на БСП, известни с близостта си до президента и Румен Петков. Създава се впечатление, че те
тласкат премиера към остър сблъсък с НДСВ
Ивелин Николов заяви директно: НДСВ не са предвидим партньор, формулата 8:5:3 вече е в историята. Председателят на парламентарната група Михаил Миков от своя страна наблегна на обстоятелството, че премиерът Сергей Станишев ще поеме сам отговорност за избора на новите министри, макар и след консултации с ДПС и НДСВ.
Цялата картина говори за наличието на план вината за все по-вероятния (пореден) провал на БСП в управлението и неминуемата изборна загуба да бъде прехвърлена изцяло върху Станишев. Бащата на тройната коалиция - президентът Първанов, който преди две години се обиждаше от допускането, че някой може да му оспорва това бащинство, изведнъж охладня към отрочето си. Въпреки че формулата 8:5:3 бе изработена под негово ръководство (тази формула направи възможно съставянето на тази коалиция), той декларира тържествено: Винаги съм бил резервиран, дори против тази формула. Нещо повече, отново от чужбина президентът хвърли още едно тежко обвинение към правителството - той призова в кабинета да се вкарат силни експерти, добри управленци, хора, които могат да олицетворяват България много по-добре, отколкото просто да се намерят места на партийни активисти. Нека припомним, че преди време Първанов открояваше като най-голям плюс на правителството именно наличието на политици с високи качества в него. В някакъв смисъл президентът дори постави ултиматум на премиера, като заяви, че ако не се направят персонални и структурни промени през следващите 4-5 дни, управляващата коалиция не я чакат добри дни. Не последва - поне засега - реакция от страна на Станишев, че няма да действа под натиск.
Друго голямо главоболие за лидера на БСП е, че очевидно
Румен Петков няма да допусне да бъде изолиран
от тясното ядро на ръководството на партията, както се случи с Румен Овчаров след отстраняването му през миналата година.
Категоричен знак за това е фактът, че Петков (заедно с Евгений Узунов и Ивелин Николов) е включен в работната група на БСП за промените в кабинета, консултациите за които с ДПС и НДСВ започнаха в сряда. Станишев характеризира и това решение като логично, тъй като Петков отговарял за коалиционната политика на БСП, но едва ли това е било истинската му воля. Вероятно е натежала репликата на бившия министър, изречена ни в клин, ни в ръкав по време на дебатите за вота на недоверие (по никой начин твърденията, че президент и премиер могат да имат някакво притеснение за отношението си с мен, не са верни), която прозвуча като откровено политическо изнудване. Изглежда, скоро ще разберем доколко са верни слуховете за наличие на компромати срещу премиера и за грижливо прибрани липсващи страници от ДС-досието на президента.
Опитите на определени среди в БСП да насъскат Станишев срещу НДСВ се посрещат сдържано, но достатъчно красноречиво от жълтата партия. На въпрос ще остане ли НДСВ в тройната коалиция до края на правителствения мандат, говорителят на партията Станимир Илчев заяви, че коалицията трябва да съхрани необходимия капацитет за резултатни действия, който е започнал да намалява, но и че не трябва да има драстични промени или нарушения на коалиционното споразумение.
Може би в БСП има хора, които наистина вярват, че смяната на вътрешния министър, анонсът за сериозен ремонт на кабинета поредното обещание за една по-ясна социално ангажирана политика ще свършат работа за успокояването на общественото недоволство. Изпитанието пред БСП и нейния лидер и премиер обаче тепърва започва. След скандалите в МВР и оставката на министъра всяко действие, разминаващо се по действеност и резултатност с изострената до краен предел обществена чувствителност, ще се възприема като имитация и замитане на следи. Засега е видимо, че БСП е единственият голям губещ от скандалите в МВР и от консумирането на властта в коалицията. В момента тя изостава с 10 пункта от ГЕРБ (партия, учредена само преди година). При това положение на Титаника-а (по едноименното стихотворение на Валери Петров) вероятно ще наблюдаваме все по-видима паника.

Facebook logo
Бъдете с нас и във