Банкеръ Daily

Общество и политика

Пандемията затихва, обяви доц. Мангъров

Доц. Мангъров заяви и че се е върнал към задълженията си на лекар, след като не успя да влезе в парламента.

Пандемията се намира в стадий на постепенно затихване, заяви доц. Атанас Мангъров, директор на COVID клиниката към Инфекциозна болница, пред Би Ти Ви.

"Все пак може да има още 1-2 по-малки вълни в следващите седмици. Мерките не водят до намаляване на случаите, а има хора в болниците, защото имаме епидемия. Вирусът ще продължава да се върти, докато не мине през една критична маса от населението независимо от това спазваме или не ограниченията“, каза  инфекционистът.

Доц. Мангъров заяви и че се е върнал към задълженията си на лекар, след като не успя да влезе в парламента.

"Моята цел не е да съм политик. Смешно е аз да съм политик, аз съм лекар. Не можа да достигне до съзнанието на хората основната теза, която се опитах да развия още преди да започне предизборната кампания, че тези мерки са излишни, че трябва да се върнем по-скоро към нормалния ритъм на живот“, обясни Мангъров.

Той коментира и статистиката за общата смъртност.

„Миналата година са починали 125 000, което е с 16 000 повече, отколкото предишната - 2019 г. От тези 16 000 около 7000 са с коронавирус. Останалите 9000 са починали от неразборията, която се случи”, смята инфекционистът.

Той отново критикува членовете на Националния оперативен щаб, като заяви, че начело е трябвало да бъдат епидемиолози.

В същото време положителна промяна в актуалните данни за разпространението на коронавируса у нас отчитат здравите власти. Има значителен ръст на оздравелите от COVID-19 за последното денонощие.

Болестта са преборили 3 995 души. Това е с около 1000 повече от новите случаи, регистрирани през последното денонощие, които са 2 944. При направени над 16 242 теста, 18.43% от изследваните са дали положителен резултат.

Намалява броят на хоспитализираните пациенти – те са 9800, но има малко нарастване на настанените в интензивни отделения, които са почти 800. Поставени са и над 10 500 дози ваксини.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във