Банкеръ Weekly

Пламен Юруков:

Пандемията носи възможности за България, трябва да ги използваме

САЩ, Япония и ЕС изнасят производствата си от Китай, отваря се голяма ниша за България

Поглед към „следващия ден“, ще огледаме световната картина и детайлът България в нея. Г-н Юруков, да започнем с мега факторите. Повечето експерти смятат, че Китай ще бъде големият печеливш от вирусната криза и първите индикации сочат именно това, вие обаче прогнозирате, че Китай ще бъде губещ. Защо?

 

- От 2-3 години Щатите коренно промениха политиката си към Китай заради меркантилния капитализъм на комунистическия режим, който завзема пазари на всяка цена, ползвайки необосновано държавна помощ и игри със собствената си валута.

Защо тази държавна помощ е необоснована?

- Необоснована от гледна точка на реалната конкуренция. Има и още нещо, за което слабо се говори. А то е, че Китай не признава Вестфалския договор, за тях на света има само една държава – тяхната.

Поднебесната империя, която от хилядолетия има историческата (според китайците) мисия да владее света.

- Това естествено се сблъсква с интересите на всички държави и особено - на мощните фактори: на света в момента има две големи и една велика сила. Големите са Китай и Русия, а великата – САЩ. Китай има сериозни вътрешни проблеми. На първо място - голямото замърсяване на околната среда. Тук възелът се нарича „зелен вътрешен продукт“, термин, който у нас не се използва много и който отразява разликата между БВП и разходите по замърсяването. Тогава може да се окаже, че китайският БВП дори е отрицателен.

Но Китай е най-ликвидната в момента нация, с финансови ресурси, които могат да бъдат инвестирани в целия свят.

- Да, но в същото време има и голяма диспропорция между доходите и начинът на живот вътре в страната, БВП на човек от населението е много нисък. Иначе те имат почти пълен световен монопол на фарма индустрията и това пряко се свързва в момента с вирусната кризата. В съвременната история ще влезе периодизация преди и след корона инфекцията. Заради ниската си себестойност, голяма част от лекарствата и медицинското оборудване се произвеждат в Китай. Например, над 90% от ибупрофена, който се продава в САЩ, се внася оттам. Ако реши, Китай може да спре „въздуха“ в много направления.

И въпреки това, вие смятате, че Китай няма да е печеливш от кризата?

- Именно затова няма да е печеливш. Светът рязко ще промени отношенията си с него. Да не говорим, че в последните десетилетия всички инфекции тръгнаха оттам, а китайските власти криеха информация. САЩ, Япония и ЕС вече изнасят производствата си от Китай. Именно тук се отваря една голяма ниша и за България. Периодът на неолибералния капитализъм от американски тип, свързван с Рейгън и Тачър, който се основаваше единствено върху възвръщаемостта на инвестициите, докато всички други непреднамерени положителни и отрицателни следствия не се отчитаха, си отива. Слабостта на този модел се вижда ясно. Ресурсите на планетата се изпомпват.  Видя се също, че здравеопазването, поставено на пазарен принцип, се проваля. Вървим към нов тип глобализация.

Как ще реагират Щатите на тази тенденция за подмяна на неолибералния модел, към който Доналд Тръмп е особено привързан?

- Големите кризи – войни и епидемии - прекарват събитията на бърз каданс и решения, които преди са се бавили, се случват много бързо. След тях  държавите започват да играят по-голяма роля. Да не забравяме, че известното laissez-faire - „оставете да се прави“, вече не върви в големите нации. Там правителствата изливат сериозни пари в икономиките и обществата. Когато хората останат без средства, потреблението намалява, а с това фалират много фирми.

Тоест - от свободния пазарен либерализъм на Фридрих Хайек, светът се преориентира към социалния либерализъм на Джон Мейнард Кейнс с държавните регулации?

- В момента новият термин е проактивизъм. В смисъл, че държавата трябва да държи инициативата. Махалото се движи в тази посока.

В конкретен вид как ще изглеждат промените?

- Европейските граници ще се затворят сериозно за трети страни. Цените на петрола рязко спаднаха, заради ниско потребление, но и заради междудържавни неразбирателства. Това поставя в изключително тежко положение страни като Русия, Иран, Венецуела, които връзват бюджетите си и поддържат вътрешния си мир чрез петролен износ. Доскоро на Русия бе необходима международна цена от над 100 долара на барел, за да си балансира бюджета. Сътресения ще има.

Сътресенията вече ги има, въпросът е какви геополитически и геоикономически ще бъдат последствията от тях.

. Със сигурност ще продължи острата политика във военната стратегия на САЩ срещу Русия и Китай. Тръмп много разчиташе на икономиката за своето преизбиране, но след коронавируса приоритетите се промениха.

Къде и как стои детайлът България в глобалната картина? Какви икономически ползи можем да извлечем от ситуацията, ако управлението прояви далновидност?

- Трябва да се ориентираме кои производства ще бъдат изтеглени от Китай и как можем да привлечем част от тях у нас. Примерно - в медицинските и фармацевтични отрасли. Текстилната ни индустрия също може да се разшири още. Най-вече, нужни са инвестиции в професионалното обучение, в задържането на работещите тук и в привличането на хора от българските диаспори в чужбина – Украйна, Молдова, Казахстан...

С какви икономически и финансови лостове българската власт може да постигне тези ефекти?

- Първо - с добро прогнозиране. След това - ако говорим за проактивизъм, със създаването на инфраструктура за отделните производства, които да приемем. Като под инфраструктура, освен пътища, енергоизточници и комуникации, разбирам още правна рамка и обучение. Тези мерки са описани в учебниците.

Теоретично те са описани, но още от Жозеф Фуше знаем, че най-голямата грешка в политиката е да закъснееш.

- Никой не чака. Може да се помисли и за кооперации със съседните държави. Европейските институции също са насреща. Пандемията отваря възможности за България, които трябва да се използват.

Има ли СДС чуваемост в средите на ГЕРБ, като партньор от последния вот? Ще се явите ли и на следващите избори заедно?

- Има неофициални разговори.

Ще бъде ли политическа грешка, ако България не използва тези шансове да се изскубне от последното си място сред икономиките на ЕС?

- Като ти кацне пилето на рамото, трябва да го хванеш.

Говорим за „следващия ден“. Как виждате България догодина по същото време?

- Ако не се появят нови усложнения с коронавируса, виждам как българските фирми възстановяват своите дейности. Доста от тях сигурно ще фалират, но това може да се отрази добре на пазара, защото ще оцелеят най-силните. От една страна ще има повишение на цените, но се надявам да няма свиване на производството, като през 2009-2010 г., когато се получи стагфлация.

Разговора води Емил Янев

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във