Банкеръ Daily

Общество и политика

Паметник на Аспарух или на Кенеди ще прави Столичната община?

Не знайно защо и без никакъв смислен повод темата за паметниците изведнъж пак стана актуална и влезе в дневния ред на обществото и Столичната община.

От няколко дни медиите активно разпространяват идеята на представител на Камарата на архитектите, който ни в клин, ни в ръкав е излязъл с предложение паметникът на Съветската армия да бъде затворен в саркофаг, т.е. погребан. За паметници говори и вече бившия посланик на САЩ в София Ерик Рубин, който в прощалното си слово обяви, че в София се готвят да издигнат монумент на 35-тия президент на Съединените щати Джон Кенеди. Според Рубин мястото следва да бъде допълнително уточнено и гласувано в Столичен общински съвет.

По този повод общинският съветник от "Политическа група 5" Симеон Славчев попита: "По какъв начин Джон Кенеди е свързан с българската история и дали е по-важен от хан Аспарух?" На този въпрос следва да отговорят общинските съветници от ГЕРБ, които бавят решението за поставянето на монумент на основоположника на българската държава хан Аспарух.

Предложението за издигане на паметник на хан Аспарух в центъра на София е внесено на 28 януари 2019 г. от председателя на ПП МИР, общински съветник и съпредседател на „Политическа група 5” нж.Симеон Славчев, но така и не е подложено на гласуване. В доклада си той е предложил монументът да се проектира и разположи на площад "Александър I".

„Центърът на София е мястото, където трябва да бъде поставен паметникът на хан Аспарух. Недопустимо е чужди управници да „изникват” в българската столица, а дa няма паметник на създателя на българската държава!”, беше категоричен Славчев и допълни, че нация, която не уважава собствената си история, а робува на чужда, е обречена на гибел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във