Банкеръ Daily

Общество и политика

Паметна плоча за Нейчо Попов, Стоянка Мутафова и Георги Калоянчев

Паметна плоча за трима наши именити артисти ще бъде поставена днес, на 13 юли, на улица „Люботрън” № 96 в столичния квартал „Лозенец”.

Артистите са Георги Калоянчев и незабравимата семейна двойка Стоянка Мутафова Нейчо Попов. На този адрес те са живели в една и съща кооперация.

Датата за поставянето на плочата е избрана специално, тъй като на този ден, през 1924 г., в Бургас, е роден по-малко известният от тримата - Нейчо Попов. Той е един от ентусиазираните създатели на Сатиричния театър, редом с Георги Калоянчев и Стоянка Мутафова, с които играе до смъртта си през 1974 година. Попов се превъплъщава в незабравимите образи на Баян, Фотографът („Дървеница”, „Баня” от Владимир Маяковски), Рафаеле („Ах, тези привидения!” от Ед. де Филипо), Шчукин и Мечников („Дванайсетте стола” от Илф и Петров), Хаджи Смион („Чичовци” от Вазов), Ернесто Рома („Удържимият възход на Артуро Хи” от Брехт), Ржапек („Свинските опашчици” от Яр. Дитл), Авихол („Старчето и стрелата” от Никола Русев).

Играта му е на ръба между фарса и трагикомедията. За ролята му на Градоначалника в „Ревизор” на Гогол театралната критика отбелязва, че Нейчо Попов осем години играе герой с нечиста съвест, с пищна външност и с мизерна душа, но всъщност всеки път е различен. Като режисьор върхови постижения са постановките му на „Големанов” (Ст. Л. Костов) и „Римска баня” (Станислав Стратиев).

Има десетки участия в хумористичните предавания на Радиотеатъра и редакция „Хумор, сатира и забава” в Българското национално радио. Остава незабравими роли в киното – „На всеки километър”, „Мъже в командировка”, „Бялата стая”.

Той е третият и най-обичан съпруг на Стоянка Мутафова, като силната им любов винаги е удивлявала Георги Калоянчев.

Идеята за мемориала е на Евгени Боянов, мениджър на Стоянка Мутафова през последните пет години от живота й. Той я осъществява със съдействието на Сатиричния театър, сред чиито основатели са тримата актьори, по проект на архитект Огнян Кръстев. Боянов подчертава, че Стоянка е обединявала около себе си различни хора, но в името на добри каузи. За това и пространството около плочата ще бъде облагородено – с нови плочки на тротоара, нов паваж, нов бордюр, без графити и кабели наоколо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във