Банкеръ Daily

Общество и политика

Паметен знак върху любимата пейка на Невена Коканова

Столичната община с инициатива в почит на актрисата Невена Коканова в градината пред храма "Свети Седмочисленици".

В знак на почит към личността на първата дама на българското кино и по случай Деня на българската просвета и култура и славянската писменост Столичната община ще постави паметен знак върху любимата пейка на Невена Коканова в градината пред храма "Свети Седмочисленици".

След репетиции в Сатиричния театър актрисата е обичала да си почива пред църквата, в която е била и кръстница на много деца. Любимата пейка на великолепната Невена Коканова се е намирала в близост до ъгъла на улиците "Шести септември" и "Ген. Паренсов".

Невена Коканова е изиграва над 50 роли в киното. Снима се за пръв път в ролята на Ема във филма "Години за любов" (1957) на режисьора Янко Янков. Изпълнява ролята на Жана от "Инспекторът и нощта" (1963) (режисьор Рангел Вълчанов), Ана от "Карамбол" (1966) (реж. Любомир Шарланджиев), Герда от "С дъх на бадеми" (1967) (реж. Любомир Шарланджиев), Тинка от "Момчето си отива" (1972) (реж. Людмил Кирков) и много други.

През 1969 г. се снима във филма на голямата италианска кинорежисьорка Лилиана Кавани - "Галилео Галилей".

Незабравими ще останат ролите й на Ирина от екранизацията на романа "Тютюн" (1962 г.) на режисьора Никола Корабов и на Лиза от "Крадецът на праскови" (1964) (реж. Въло Радев).

Блага Димитрова написва сценария на филма "Отклонение" и ролята на Неда специално за нея. Филмът е заснет от режисьора Гриша Островски през 1967 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във