Банкеръ Weekly

Общество и политика

Палим свещ да ни се размине

Не е зле министър Ненков да започне предварителни преговори за доставка на ваксина срещу ебола.

Служебният здравен министър Мирослав Ненков заяви, че българските здравни институции следят с повишено внимание разпространението на вируса ебола и имат готовност да реагират, ако се появи случай на заразен. Но по-скоро трябва да запалим една дебела свещ и да се молим на всички богове болестта да ни подмине, тъй като съвсем не сме толкова “готови”, за колкото се представяме. Иначе Клиниката по инфекциозни, паразитни и тропически болести във Военномедицинска академия може да се справи със ситуацията, тъй като поддържа т. нар. второ ниво на биобезопасност, при което не се позволява на инфекция да излезе извън болничните стаи. Това е постигнато благодарение на използването на модерна система от сфери за отрицателно налягане, електронни и ултравиолетови датчици и хепа-филтри за вентилация. В пакет апаратурата не позволява входните и изходните шлюзови камери да се отварят едновременно и задържат заразения въздух в пределите на изолатора.

Ненков каза още, че в инфекциозната клиника на Военната болница, както и в столичната инфекциозна болница има защитни костюми, а фирмите доставчици могат бързо да осигурят необходимия брой защитни облекла за евентуални заболели и за здравните работници.

Само че това съвсем не е така. Ние не разполагаме с костюми за медицинския персонал, които се използват при работа с вируси от най-високото 4-о ниво на опасност, какъвто е ебола. А и както каза главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, голяма част от защитното облекло на лекарите, работещи с острозаразни пациенти, е с изтекъл срок на годност. Тепърва здравното министерство щяло да открива процедура за закупуване на нови бройки. За да онагледим констатацията, че отново “си играем с огъня”, ще посочим испанския пример. Медицинската сестра Тереса Ромеро се е заразила от починалия свещеник Гарсия Виехо именно защото е влизала в стаята му, облечена със защитен костюм за работа с биологични агенти от второ ниво, вместо за ниво 4.

Все още не разполагаме и с транспортна барокамера за болни от Ебола. ВМА вече започна процедура за закупуване на специалното съоръжение от Израел или Австрия. То ще струва около 20 хил. лв. и не е зле министерството да осигури четири-пет такива, барабар с най-сигурните костюми.

Добре е, че най-голямото ни летище  в София е оборудвано с работеща термокамера, която се следи 24 часа в денонощието. Но засега е твърде слаб здравният контрол върху бежанците, идващи от Африка. Официално за последния месец от огнищата с ебола са пристигнали трима души - двама от Либерия  и един от съседната Нигерия, но някои чужденци лъжат за произхода си. На граничните пунктове емигрантите по принцип преминават пълни изследвания, медицински преглед и 5-дневен изолатор, но само можем да стискаме палци незащитените с костюми от 4 ниво медици да не попаднат на болен. Началникът на Инфекциозната клиника във ВМА проф. Камен Плочев съвсем уместно предложи 20 дни изолация за бежанците, идващи от страни, засегнати от ебола. Другият проблем е, че липсват официални данни колко българи живеят, работят или правят екскурзии до силно засегнатите Гвинея, Сиера Леоне, Либерия и Нигерия. А това са потенциални носители на болестта, чиято навременна идентификация би спестила много неприятности.

Facebook logo
Бъдете с нас и във