Банкеръ Daily

Общество и политика

Пак проверяват дали туристи се къпят в Рилските езера

В последните три години, тези случаи са рядкост, а наложените санкции възлизат на стойност 5100 лв.

По повод публикации в интернет от "Национален парк Рила“ обявиха, че  няма официално постъпил сигнал или обаждане на зелен телефон  за туристи, които се къпят в Рилското езеро „Окото“. Въпреки това, директорът  Красимир Андонов разпореди проверка.

При събиране на достатъчно данни за извършено нарушение и установяване на самоличността на туристите, те ще бъдат глобени. 

В последните три години, тези случаи са рядкост, а наложените санкции възлизат на стойност 5100 лв. Съгласно Закона за защитените територии санкцията за нарушения за юридически лица е в размер на 1000 до 10 000 лв., а за физически се налага с глоба от 500 до 5000 лв.

Служителите от „Паркова охрана и контрол“ в активния туристически сезон следят за нерегламентирано навлизане на МПС в защитена територия и в циркуса на Седемте рилски езера.

Дирекция „Национален парк Рила“ апелира към всички посетители за спазване на правилата за поведение в защитената територия и разчита на тяхната отговорност и активна подкрепа за опазване на природното богатство. Уведомяването на парковите рейнджъри, дава възможност за бърза реакция от наша страна и предотвратяване на нарушения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във