Банкеръ Daily

Общество и политика

Пак не достигат учители на прага на новата учебна година

Тенденцията за пенсиониране годишно на около 5000 преподаватели вече дава резултат - има недостиг на учители за поредна година. 20 дни преди началото на учебната година се търсят 1000 учители за цялата страна, като 600 - само в София. Обяснението за това е, че в столицата има най-много училища.

Най-търсени са началните учители. Следват тези в детските градини, преподавателите по чужди езици - най-вече по английски, но има обявени места и за по-екзотични езици - китайски и японски. Дефицитни са и учителите по математика и информационни технологии.

От Министерството на образованието са категорични, че свободните бройки ще бъдат попълнени навреме и няма да има класове без учител, проблем няма и учебната година ще започне спокойно.

Експертите от структурите на МОН казват, че големият брой свободни места в големите градове е нормален, тъй като учителите сменят училищата, посочват още от МОН. Някои училища предлагат на преподавателите да работят на граждански договор или да работят само по няколко часа седмично. Именно липсата на щатно назначение и липсата на финансова сигурност демотивира част от преподавателите.

През 2020 година правителството ще отпусне още 360 милиона за учителски заплати. Така до 2021 година възнаграждението трябва да стане двойно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във