Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПАДНА ДЪРЖАВНАТА ЗАЩИТА ОТ ВЛОГОВЕТЕ В БАНКА ДСК

Държавната гаранция върху влоговете в Банка ДСК падна на 5 май. Тогава тя загуби преференцията, заради която през последните четири години й завиждаха всички нейни конкуренти. Но за сметка на това получи пълен лиценз за банкова дейност.


И тъй като парите на гражданите и фирмите в бившата спестовна каса от 5 май тази година вече не са обезпечени от държавата, Банка ДСК бе принудена да направи и първата годишна вноска във Фонда за гарантиране на влоговете, която е над 3 млн. лева.


Въпреки че Банка ДСК има право да извършва всички банкови операции без ограничения, тя е предложила на БНБ да подпише с нея меморандум, който поставя лимит за фирмените кредити. Според стария меморандум, чийто срок на действие изтече на 5 май 2000 г., общият размер на корпоративните кредити, които Банка ДСК отпуска, не можеше да надхвърля 75% от капиталовата й база. Новият меморандум ще й даде право предоставяните на фирмите заеми да достигнат 100% от капиталовата й база, която е около 120 млн. нови лева. В края на миналата година общият размер на заемите, отпуснати на дружества, бе 66 млн. лв., така че новият меморандум ще позволи те да се удвоят.


Изпълнителният директор на Банка ДСК Николай Кавърджиклиев заяви за БАНКЕРЪ, че вътрешните правила за предоставяне на фирмени заеми действат от доста време и вече са доказали своята ефективност.


Проблемите на Банка ДСК идват по-скоро от въвеждането на валутните операции. Все още е трудно да се каже кой в кредитната институция отговаря за тях. Изпълнителният директор Кристофор Павлов се занимава с кореспондентските отношения и със системата за международни разплащания СУИФТ. Колегата му Николай Кавърджиклиев отговаря за програмните продукти, които освен всичко друго ще обслужват и сделките с валута. На изпълнителната директорка Виолина Маринова пък е възложено да контролира набирането на валутни влогове, депозити и сметки. И въпреки тази многостранна ангажираност от няколко месеца насам Банка ДСК постоянно отлага въвеждането на валутните услуги. Както се казва, много баби - хилаво бебе. Според първоначалните намерения предлагането им трябваше да започне в четири от софийските клонове още през ноември миналата година. После срокът бе удължен до февруари 2000 г., а след това за средата на май. Според изпълнителния директор Кристофор Павлов този път банката ще спази разписанието и от средата на май ще започне да приема валута от своите клиенти. Първоначално това ще става само в салона на ул. Московска N19 в София, където се намира централата на Банка ДСК. Седмица по-късно услугата ще се предлага в още четири от най-големите софийски клонове. До края на юли тя ще бъде въведена и в районните клонове в по-големите градове на страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във