Банкеръ Daily

Общество и политика

Пада мазилка от фасадата на Националната галерия

Пада част от мазилката на фасадата на Националната галерия, съобщиха от галерията във връзка с информация в медиите за рушащата се фасада на сградата на бившия царски дворец.

"Предвид продължителните студове и бързо-топящата се снежна покривка, част от мазилката на фасадата на Националната галерия започна да пада. Подаден е сигнал до компетентните органи за реалното състоянието на тази знакова от архитектурна, историческа и културна гледна точка сграда и са предприети бързи действия за нейното незабавно обезопасяване", съобщиха от ръководството.

Те уточниха, че е предвидено да бъдат предприети ремонтни дейности на фасадата в момента, в който това е технически възможно, като те ще са напълно съобразени със статута на сградата, която е недвижима архитектурна културна ценност с национално значение.

Националната галерия  е държавен културен и научен институт с национално значение за събиране, изучаване, опазване и представяне на движими културни ценности и произведения на съвременното българско и чуждестранно изобразително изкуство. Във фонда си съхранява над 50 000 художествени творби – живопис, скулптура и графика на видни представители на българското изобразително изкуство, от които са изложени над 3000. Включена е в инициативата Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във