Банкеръ Daily

Общество и политика

Пада карантината за пристигащите българи, но при едно условие

От утре, 2 февруари, до 30 април, влизащите в страната български граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства, които не представят документ за отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизането у нас PCR-тест, се поставят под карантина за срок от 10 дни.

Карантината обаче може да бъде отменена при отрицателен резултат от PCR-тест, извършен 24 часа след пристигането в България.

Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов с издадена днес заповед.

В заповедта се казва още, че директорите на регионалните здравни инспекции могат да отменят карантината на съответната група лица, пристигнали у нас в периода 29 януари - 1 февруари.

Условието е гражданите да представят документ, показващ отрицателен резултат от проведено в срок до 24 часа от влизането в сила на настоящата заповед PCR-изследване. В тези случаи карантината се отменя до 24 часа след предоставянето на документа.

Промяната в заповедта идва само шест дни след последното й актуализиране. 

Остава в сила, че гражданите на някои трети страни (които не са изброени като изключения в заповедта) не мога да влизат в България, ако не са медици, социални работници, доставчици на лекарства и медицински изделия, превозвачи, държавни ръководители, дипломати, спортни състезатели и др.

Facebook logo
Бъдете с нас и във