Банкеръ Daily

Общество и политика

Пациентските организации свалиха доверието си от здравния министър

Пациентските организации "Заедно с теб" снемат доверието си от здравния министър Кирил Ананиев и председателя на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова заради налагането на мораториум на иновативните молекули и нови терапии за 2018 година чрез бюджета на НЗОК.

Гласуването му в парламента предизвика възмущение и протести, президентът ген. Румен Радев наложи вето на съответните текстове от закона, а същия ден здравният министър обяви, че протестите обслужват фармацевтичната индустрия.

По този повод председателят на "Заедно с теб" Пенка Георгиева пише, че изявлението на министъра е "крайно манипулативно и неадекватно" и че чрез него той "се опита да подведе обществото", че е абсолютно невъзможно да се използват предимствата от увеличения с 407 млн. лева бюджет за здравеопазване.

Ветото е частично, г-н министър, и касае само иновативните терапии, припомнят от "Заедно с теб" и заявяват:

"Сваляме доверието от министъра на здравеопазването за това, че се опитва да противопоставя едни групи от обществото на други, хвърля обвинения в пространството за корпоративни интереси, а липсва всякаква мотивирана експертност в изказванията му, липсва му отговорност към живота и здравето на пациентите.

Сваляме доверието си от председателя на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова, която предложи въпросния мораториум, убеди депутатите на гласуват в подкрепа с мотив, забележете, “дисциплиниране на финансовата система“ срещу живота на 1000 пациента! След което се скри, загубила връзка с действителността и пациентите".

Facebook logo
Бъдете с нас и във