Банкеръ Daily

Общество и политика

Пациентката с коронавирус в "Пирогов" е в критично състояние

проф. Венцислав Мутафчийски

Има 7 съмнителни проби за коронавирус, очакват се резултати. Това съобщи началникът на кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски по време на редовен брифинг пред ВМА. "Независимо в коя болница в страната е установен коронавирус, болницата продължава да работи. "Пирогов" няма да остане сам", заяви Мутафчийски.

Той посочи, че 49 лежащо болни, свързани с последните два установени случая на коронавирус, са изолирани и са във вътрешната клиника на "Пирогов", която е в отделна сграда. 30 души от персонала остават да работят в тази клиника и ще им бъдат направени тестове за заболяването. "Всички лекари, които се грижат за болните, са контактни, но не могат да бъдат затворени, защото няма кой да се грижи за тези болни", добави шефът на кризисния щаб.

"В неделя е постъпил 74-годишният мъж с предходно хронично белодробно заболяване. Бил е приет в отделението по белодробни болести, имал е контакт с 49 лежащоболни. Взети са мерки. Неговото състояние е с тенденция за влошаване, но не е интубиран и не бих казал, че състоянието му е критично. Жената е 66-годишна, съпруга е на този пациент, в тежко състояние е. Интубирана е веднага, на командно дишане е, с много тежка картина от страна на белия дроб, в критично състояние", съобщи Мутафчийски.

По думите му 8 са първите контактни лица, настанени за наблюдение, въпреки че нямат никаква клинична картина.  Контактните лица, които не са болни, ще бъдат под карантина в домашни условия. 

"В Габрово възрастната жена има белодробен излив. Направена е елементарна манипулация по евакуирането му. Пациентката е подобрила показателите си и в момента е с подобряваща се клинична картина. Медицинската сестра с коронавирус е в отлично състояние, без никакви признаци на заболяване", каза още Мутафчийски. Състоянието на пациентите от Плевен също се подобрява.

Facebook logo
Бъдете с нас и във