Банкеръ Daily

Общество и политика

Пациентите вече могат да влизат в болница с изследвания, направени в друга

Пациентите ще могат да постъпват в болница и с изследвания, направени в друго лечебно заведение. Това каза д-р Гева Стоилова от дирекция "Болнична помощ" към НЗОК, цитирана от БТА.

При постъпване в болница ще могат да се представят и рентгенови снимки, направени в друго лечебно заведение, като приемащата болница няма да връща пациента, ако той няма предварително направени изследвания, подчерта Стоилова.

В областта на онкохематологията НЗОК ще заплаща на болниците за всеки случай на приложено количество лекарствено вещество в съответните мерни единици за милиграми спрямо телесното тегло на пациента. Ще бъде проследявано остатъчното количество от лекарството. Разтварянето на цитостатиците ще бъде задължително в болнични аптеки, които имат лиценз за това и ще се извършва от фармацевти, а не както досега в лаборатории, в отделение или в пациентските стаи. Комисиите по онкохематология и онкологични заболявания вече ще издават в началото на лечението или при смяна на терапията на пациента електронни протоколи. Целта е да се увеличи контрола върху терапиите, както и проследяването й.

В новия Национален рамков договор е създадена възможност в населени места без или с недостатъчно специалисти тяхната дейност да се поеме от общопрактикуващи лекари, имащи специалност. Те ще могат да работят и в спешни кабинети.

Facebook logo
Бъдете с нас и във