Банкеръ Daily

Общество и политика

Пациенти на протест в защита на лекарите от "Пирогов"

Пациенти, лекувани от COVID-19 в "Пирогов", излизат в петък на протест в защита на лекарите от болницата. Той е под наслов  "Фантомите от "Пирогов". Пациентите са провокирани от проверка на здравните власти за хора, които първо са били приети с COVID, а после – повторно хоспитализирани по други клинични пътеки. Шефът на COVID отделението доц. Петър Атанасов преди дни заяви, че става дума за лечение на хора с пост- COVID синдром и отрече категорично да има пациенти-фантоми. 

Заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров обяви, че става дума за около 900 хоспитализации от началото на 2020 г. до момента. Пациентите са с поставени диагнози "чернодробна цироза" и "хронична бъбречна недостатъчност". По думите на Петров съмненията са, че поне 1/3 от тях са фалшиви. Те са приети в Спешната болница първоначално за лечение на COVID-19, след което са повторно хоспитализирани, но с бъбречни или чернодробни диагнози. Здравната каса вече започна да прави ревизия.

"Това е труден процес, тъй като болните се търсят в къщите и се намират трудно. Някои просто отказват да съдействат", заяви зам.-министърът на здравеопазването.

"Аз попаднах в "Пирогов" на 3 март. Бях приет в много тежко състояние. Не съм фантом, нито дух, благодарение на доц. Атанасов и екипа му. Бях в интензивно отделение 10 дни – на кислород. На 15-я ден ме изписаха в много добро състояние. Между 30-40 ден трябва да се явим на контролен преглед. При мен се установи, че имам проблеми с черния дроб", разказа един от протестиращите пациенти пред Нова телевизия. 

По думите на пациентите от Здравната каса са търсили голяма част от лекуваните в "Пирогов". На тях им е бил зададен въпроса дали са имали цироза – последен стадии на заболяването.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във