Банкеръ Daily

Общество и политика

Отвориха зелените коридори за ваксинация, извиха се опашки

Сн. БНТ

Отварят отново зелените коридори за ваксинация до 10 май. В София има 4 места за свободна имунизация. В "Пирогов", ВМА, "Св. Анна" и "Александровска". Не е необходимо предварително записване.

В "Пирогов" през делничните дни петте пункта ще работят до 17.30 ч. Наличните ваксини са "Пфайзер" и "Астра Зенека", от "Модерна" има по-ограничени количества, обясни пред БНТ изпълнителният директор на болницата проф. Асен Балтов.

Опашка от чакащи се изви тази сутрин пред ВМА заради зеления коридор за ваксинация. Някои от желаещите да се ваксинират чакат от 7.30 ч. сутринта. Зеленият коридор обаче днес отваря в 09.00 ч., защото е празничен ден.

В София има 4 места за свободна имунизация. В "Пирогов", ВМА, "Св."Анна" и "Александровска".

Във ВМА имунизацията ще е с ваксините на "Пфайзер" и на "Астра Зенека". Не е необходимо предварително записване. В "Пирогов" през делничните дни ще работят до 17.00 часа. Припомняме, че зелените коридори за ваксинация са отворени отново до 10 май.

Работното време на ваксинационния център във ВМА е от 08.00 ч. сутринта до 16.00 ч., а в празничните - от 09.00 до 13.00 ч. Продължават и ваксинациите съгласно Националния ваксинационен план.

 В понеделник в страната ще пристигнат още ваксини, които ще бъдат разпределени веднага, обяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред НОВА.

"Достъп до ваксина имат всички, без значение дали са здравноосигурени или не. Доста хора, за моя приятна изненада, решиха да си довършат имунизацията с втора доза от ваксината на AstraZeneca", каза той.

Здравният инспектор определи скандала и разразилото се напрежение между лични лекари и охраната на столичната РЗИ като "много неприятна картина". Той подчерта, че е имало график, който не се е спазвал.

"Ясно е, че проблем има. Това, което успяхме да направим, е програма, която да тръгне от 11 май. Тогава всеки личен лекар ще получи ден и час, в които да отиде за ваксините. Ако се окаже, че и тази електронна система не позволи въвеждането на ред, обмисляли сме и откриването на външни пунктове”, каза доц. Кунчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във