Банкеръ Daily

Общество и политика

Отвориха лагера в Харманли

Председателят на Държавна агенция за бежанците при Министерски съвет възложи на директора на приемния център в Харманли да създаде организация за поетапно възстановяване на пропускателния режим в центъра, съобщи "Дарик".

Заповедта е издадена след получено писмо от министъра на здравеопазването, с което председателят на ДАБ при МС се уведомява, че след извършените медицински прегледи на повече от половината настанени чужденци в центъра, няма данни за опасни карантинни заболявания и риск за общественото здраве на населението.

Министърът на здравеопазването не възразява срещу поетапното възстановяване на нормалния пропускателен режим. 

Възстановеният пропускателен режим ще важи за чужденците, търсещи международна закрила, преминали медицински прегледи и обявени за клинично здрави.

В края на ноември стотици мигранти, затворени в бежанския център в Харманли, влязоха в сблъсък с полиция и жандармерия броени дни след като обектът беше поставен под карантина. След инцидента лагерът беше затворен. Властите официално подчертаха, че няма медицински причини да затварят лагера, но го правят в отговор на протестите на жителите на Харманли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във