Банкеръ Daily

"Демократична България"

"Отвореното финансиране" на партиите е узаконяване на политическия рекет

Политическото обединение "Демократична България" излезе с декларация по темата за партийното финансиране. В нея се посочва, че предложение за 1 лев субсидия лишава малките партии от възможност за адекватно финансиране на основните дейности.

Текстът гласи, че 1 лев или подобна субсидия е допустима единствено в случай на рязко ограничаване на възможностите за медийна реклама в и извън кампания. Разумното решение е таван на субсидиите или регресивна скала с намаляваща субсидия над определени гласове. Трябва да се търси обвързаност на държавната подкрепа с финансовия принос на членовете и поддръжниците на партиите.

В тази среда корпоративни спонсори ще имат само управляващите партии. Но и те няма да имат реални спонсори. Или ще се финансират от фирмите, на които сами са налели публичен ресурс по корупционен начин, или ще се финансират чрез рекет, заявяват от обединението.

Предвиденото "отворено финансиране" пък представлява узаконяване на политическия рекет и на политическата корупция. Не е случайно, че се предлага от ДПС и ГЕРБ, защото това са двете партии с най-изразени партийни обръчи от фирми, както и двете партии, които практически контролират медиите, обществените поръчки и съдебната власт, категорични са от обединението.

Според "Демократична България" е удачно да има по-ниска субсидия, регресивна скала и ограничаване на разходите за кампания, особено на медийната реклама.

За партийното финансиране трябва да се проведе сериозна и задълбочена дискусия, се казва още в предложението. Обществено обсъждане на предлаганите промени няма. От дебата са изключени не само извънпарламентарните партии, а и експертната общност и гражданското общество. В заключение ДБ призовава парламентът да не приема тези промени, които ще са с тежки последствия за развитието на политическата система на страната. Формацията също така настоява за задълбочена дискусия с включване на всички заинтересовани страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във