Банкеръ Daily

Общество и политика

Отварят за посещение зоните за отдих в парк „Родопи“

Отварят се за посещение зоните за отдих на територията на парк „Родопи“, който включва зоните за отдих „Бяла Черква“, „Студенец“, хижа „Здравец“ и Копривките. Това реши Областният кризисен щаб в Пловдив на извънредно заседание по повод новата заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, с която се разрешава разходката в природните паркове и забележителности, съобщи областният управител и председател на щаба Дани Каназирева. Според заповедта тези паркове трябва да са извън градовете, като не се допуска използване на градски транспорт, лифтове и посещения на хижи и туристически обекти.

В лесопарк "Родопи" ще може да се разхождаме от 9 до 21 часа при спазване на социална дистанция и всички действащи противоепидемични мерки. Организацията и контролът да се осъществява от органите на МВР, реши още Щабът. 

Сред участниците в извънредното заседание бяха старши комисар Йордан Рогачев, директор на ОДМВР – Пловдив, д-р Ваня Манчева - директор на РЗИ, кметът на Пловдив Здравко Димитров, представители на Областна дирекция по безопасност на храните, директорите на болниците.

„Всички сме наясно, че Пловдив има своята специфика като община, която е от табела до табела. С оглед на това разговарях с министър Кирил Ананиев и областният щаб взе решение към момента кои паркове да бъдат отворени за гражданите и как ще се осъществи контрола за достъп до тях извън границите на град Пловдив“, обясни Дани Каназирева

От Щаба допълниха, че не е взето решение за парковете в останалите общини, защото там няма КПП-та и реално кметовете по места трябва да създадат реда и организацията за посещенията им.

„Решенията ще се взимат поетапно, за да се обезпечи необходимата организация и контрол. Молим пловдивчани за разбиране и стриктно спазване на указанията на МВР при посещение на разрешените от Щаба зони за отдих. Нашето поведение, през идващата седмица и предстоящите почивни и празнични дни ще е показателно за последващи решения", допълни областният управител.

Facebook logo
Бъдете с нас и във