Банкеръ Daily

Общество и политика

Отварят за 10 дни "зелените коридори" за ваксинация

Становището на Европейската агенция по лекарствата за ваксината на "Янсен" е, че ползите са по-големи от евентуалните странични ефекти. Това обяви председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов след заседание.

В петък се очаква становището от още две европейски комисии и едва след това и здравните власти у нас ще излязат с решение за употребата ѝ, поясни той. Ваксината на "Янсен" ще остане на склад до понеделник.

"Винаги може да се очакват при всяка ваксина някои странични ефекти, въпросът е до каква степен и честота са, както и какви възрастови групи засяга",  посочи проф. Гигов.

От 30 април до 10 май ще бъдат отворени "зелени коридори" за ваксинация, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. "Там, където има такива подготвени и желаещи да работят. Всяко едно РЗИ ще обяви в понеделник, а ние ще го обявим за цяла България, къде в кои ден кой "зелен коридор" работи", уточни той. "Това не пречи на общопрактикуващите лекари в този период също да правят имунизации, ако желаят. За "зелените коридори" ще има ваксини от всички видове, с които разполагаме, уточни Кунчев.

От 10 май хората ще могат да избират каква ваксина да си поставят, информира още проф. Красимир Гигов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във