Банкеръ Daily

През лятото в столицата

Отварят „Правна клиника“ и нов център за пострадали от домашно насилие

Председателят на СОС Георги Георгиев

„Правна клиника“, в която пострадали от домашно насилие да получават адекватна помощ от компетентни юристи, и още един кризисен център на територията на Столичната община ще отворят врати до броени месеци по инициатива на кметът на София Йорданка Фандъкова и председателя на Общинския съвет (СОС) Георги Георгиев.

По данни на националния омбудсман, за 2020 г. българските съдилища са издали 3057 ограничителни заповеди, от които над 2/3 са били в полза на жени и деца. По информация от неправителствени организации има увеличение на потърсилите помощ чрез позвъняване на специализирани телефонни линии претърпели домашно насилие.

„През последната година-две, в следствие и на изолацията, причинена от извънредната COVID ситуация, има ръст на случаите на домашно насилие, някои от които с фатален край. Като юрист разбирам важността на квалифицираната правна помощ и затова искаме да създадем първата в страната „Правна клиника“ за предоставяне на консултации и възможни решения, съдействие при подготовка на молба за издаване на заповед за защита, събиране на необходими доказателства, процесуално представителство пред компетентния районен съд и съдействие пред държавни институции във връзка с изпълнение на издадената заповед за защита. Даваме си сметка, че това е иновация“, обясни Георгиев при представянето на новите общински социални услуги.

Поне 80 лица, и то от цялата страна, ще получат безплатна адвокатска помощ, допълни пред Радио София председателят на СОС. Пострадалите ще бъдат насочвани от специалисти на неправителствена организация, специализирана в борбата с домашното насилие, която Столичната община ще избере като партньор.

Изборът на помещение за настаняване на пострадалите от домашно насилие ще се обсъди на закрито заседание на СОС.

В момента на територията на Столичната община съществува един кризисен център, който осигурява подкрепа на около 100 жени годишно, но в него едновременно могат да бъдат настанени 8 души. Новият център ще може едновременно да приюти 10 пострадали.

Скоро ще бъдат проведени конкурси, за да може двете нови услуги да заработят още през лятото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във