Банкеръ Daily

Общество и политика

Отварят детските градини на 22 май, учителите - с маски и шлемове

Детските градини започват отново да приемат деца от 22 май. Това съобщиха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и на министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет.

Отварянето на детските градини и ясли става след заповед на министъра на здравеопазването. За реда и организацията ще отговарят кметовете на населените места. Те ще решават до 1 юни дали и кои детски градини да отворят. Няма да се изисква задължителната медицинска бележка, за да няма струпване пред лекарските кабинети.

"Отварянето на детските градини и ясли ще става при строг контрол и хигиенни мерки. Температурата на всяко дете ще се мери на входа на детските градини с живачен термометър, защото е по-точен. Родителите ще подпишат и декларация за съгласие", обясни Ананиев.

Родителите трябва да уведомяват персонала на забавачките за състоянието на детето им, както и ако те самите проявят симптоми на някакво заболяване.

"Призоваваме все пак родителите, ако могат, да оставят децата си вкъщи. Пандемията не е отминала. Голям процент заявиха, че са съгласни да пуснат децата си, но много от тях и се колебаят. Посещенията на детски градини няма да е задължително", заяви министърът на образованието.

Той сподели, че се очаква децата в групите да бъдат около 10, като за София се предполага, че те могат да бъдат между 12 и 18. Ако се получи образуване на голяма група, ще се извършва реорганизация.

"По-голямата част от времето, ако не вали, децата ще прекарват навън. Там е по-безопасно. Не може да се осигури дистанция в групите. Ще се осигури такава между групите и учителите, но не и в самата група. Учителите ще носят предпазни маски и шлемове", посочи още Вълчев.

Всяка седмица ще се провежда проучване за това колко деца ще посещават детските градини, за да се създадат необходимите условия. Предвижда се и целево тестване на персонала, тъй като той е по-вероятно да бъде засегнат от заразяване.

Ако се установи случай на заразено дете в дадена група, то тя ще бъде поставена под карантина. В зависимост от контактите на детето, може да бъде поставена под карантина и цялата детска градина. При това условие, за периода от 14 дни няма да се приемат нови деца, ще се изследват и тези, които са били в контакт със заразеното дете.

Частните занимални и обучението по интереси не са предвидени в настоящата заповед, но стоят на дневен ред.

Здравният министър отбеляза, че ресорното министерство е подготвило мерки за безопасно свободното пътуване между съседните на България държави. Изготвени са и декларации.

"Ключовото при охлабването на мерките е всяка от тях да е с премерен риск. Виждате, че това се случва постепенно. За първи път имаме повече оздравели, отколкото заразени и това е радостна тенденция. Нарушаванията на физическата дистанция и събирането на големи групи от хора обаче може да доведе до епидемични взривове", заяви началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във