Банкеръ Daily

Александър Симидчиев:

Отварянето на заведенията от 1 март е медицински рисковано

"През последните четири седмици, всяка следваща е с по-висок брой заразени с коронавирус на дневна база. Това, което очакваме, е ръст нагоре", прогнозира пред bTV пулмологът Александър Симидчиев. По думите му заведенията са една от рисковите точки за контакти. "Отварянето на заведенията от 1 март е рисковано от медицинска гледна точка", категоричен беше той.  

"Не бива да противопоставяме икономическите аспекти с медицинските, защото това е функция на държавата – да разпредели риска така, че тези, които са задължени да затворят, да не изпадат в икономическа трудност", обясни обаче той.

Според лекаря обръщането на пандемията, за да тръгне надолу, става с ваксинация. 

"Колкото по-бързо се ваксинират хората, толкова по-добре, но все пак е необходимо да приоритизираме нещата на базата на рисковия профил на тези, които ваксинираме", отбеляза д-р Александър Симидчиев.

"Пускането на "зелени коридори" на практика доведе до това, че част от ваксините, които бяха предвидени за някои групи, се използваха за хора, които образно казано прередиха тези, които са оценени като рискови", коментира той.

Д-р Симидчиев даде пример с Израел, където са ваксинирани приоритетно възрастните хора над 65 години и по думите му ефектът е бил видим веднага. Така, че структурата и планът, които правим за ваксинирането са нещо важно, отбеляза той.

"Важно е и да се ваксинират колкото се може повече хора по-бързо, но не бива това да е за сметка на едни групи за други", посочи пулмологът.

Според психиатъра д-р Цветеслава Гълъбова начинът, по който се управлява кризата с коронавируса – с разнопосочни послания, обърква и напряга хората. "Психичното здраве на хората е изключително влошено и за това последната една година не се направи нищо", посочи тя.

От 1 март съвсем законно можете да отидете на ресторант и дори да се тагнете оттам в социалните мрежи, ако това ви влече. Няма да дойте нито РЗИ, нито полицията, защото обяда или вечерята ви ще са напълно легални.

Заведенията ще работят с 50% от капацитета си, на входа на всеки обект ще има дезинфектанти. 

"Загубите са огромни, надяваме се сега да заработим и да посрещнем нашите гости. Подготвяме се вече цяла седмица", обясни управител на заведение пред bTV. Около 10 човека от персонала на заведението се преориентирали в друг бранш. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във