Банкеръ Daily

Тома Биков потвърди:

Отстраняват Менда Стоянова и Фандъкова от ръководството на ГЕРБ

Тома Биков, ГЕРБ

След като стана ясно, че от ГЕРБ са готови да предложат свой кабинет, се заговори за това, че знакови лица ще бъдат отстранени от ръководни постове в партията. Във вторник депутатът от ГЕРБ Тома Биков потвърди, че кметът на София Йорданка Фандъкова ще бъде отстранена от зам.-председателското място. От думите му стана ясно, че и досегашният председател на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова ще бъде се раздели с мястото си на член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

"Кабинетът и промените в партията предстоят да бъдат обявени персонално от премиера и председател на ГЕРБ. Според мен, промените би трябвало да са в посока на отваряне на партията. Всяка партия има естествен инстинкт да се капсулира, затваря, да се усеща като самодостатъчна. Работата на едно оперативно национално ръководство е да противодейства на този инстинкт и да направи така, че структурите са отворени гостоприемни и за нови хора", заяви Тома Биков пред Bulgaria ON AIR.

Той е съгласен с вицепремиера Томислав Дончев, че предстои "нов живот" на партията. "Сега предстои конгрес на партията. Всички организации, които трябва да бъдат раздвижени, ще започнат да функционират. Сега е моментът ГЕРБ да се промени за пореден път. Това е партия, която се променя и затова печели избори толкова поредни пъти", посочи Биков.

Според него, отстраняването на Менда Стоянова и Йорданка Фандъкова от ръководството е нещо нормално в развитието на всяка политическа сила: "Не смятам, че има радикализъм в такива промени. Всяка партия трябва да действа според ситуацията. Ако бъдат направени някакви промени в Изпълнителната комисия, те ще са, за да бъде партията адекватна в тази ситуация. Има нова ситуация и трябва нов подход."

По думите на Тома Биков, победата на коалицията ГЕРБ-СДС била очевидна за всички - те са с 8% разлика пред втория. "В избори, в които избирателната активност е с 2% по-ниска от предишните, до голяма степен този резултат е задоволителен. Разбира се, анализът за отделните райони е различен за всеки. От тях, в София - в моя 24 МИР, не се представихме добре. Трябва да видим защо се е получило така", отбеляза депутатът.

ГЕРБ е готова да предложи правителство за "изключително сложната ситуация, в която се намира страната", а съставът ще бъде предложен лично от премиера Борисов.

"Имаме различни варианти, но бихме искали да ги обсъждаме с потенциални партньори. Ние сами не можем да изберем правителство, трябва ни подкрепата на 2 други политически сили. Не сме имали преговори с "Има такъв народ", но бихме се съобразили с техните искания. Разбира се, не бихме отстъпили от основните си принципи", категоричен е Биков.

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов насрочи за 11 май свикване на Националния съвет на партията. А дневният ред включва смяна на зам.-председателите и членове на Изпълнителната комисия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във