Банкеръ Weekly

Общество и политика

ОТСТРАНЯВАНЕТО НА БОЖКОВ - РАДОСТ И БЕЗРАЗЛИЧИЕ В СДС

Темата за съдбата на Александър Божков не е в центъра на вниманието на синята коалиция, показа репортерска проверка на БАНКЕРЪ. Което обаче не означава, че представителите на различните партии и кръгове в самото СДС нямат свой отговор на въпроса защо бе отстранен бившият главен преговарящ с ЕС.


Божков беше от екипа на Костов, беше много близо до него, но за разлика от някои от отстранените при ремонта на кабинета през декември миналата година нямаше силни позиции в партията и влияние върху структурите й. Скандалът с компенсаторните записи стана прекалено голям, за да се потули, и някой трябваше да си го отнесе, коментира за БАНКЕРЪ лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Според него фактът, че Божков мълчи и не се впуска в атаки срещу премиера, означава, че най-вероятно му е отредено някакво светло бъдеще.


Засега Божков, в качеството си на председател на управителния съвет на Центъра за икономическо развитие седи кабинет срещу кабинет с изпълнителния му директор Георги Прохаски. През седмицата се показа и в обществото - обядва с шефа на мисията на МВФ Юха Каконен и се разходи по тениска в хотел Шератон, където политици и дипломати се бяха събрали на лекцията на наследника му Владимир Кисьов. Междувременно той не бе назован сред замесените в заведеното следствено дело за компенсаторните записи. То е образувано по чл. 282 от НК за престъпление по служба на длъжностни лица от бившето Министерство на промишлеността. А както отбеляза една от най-силните фигури в парламентарната група на сините: Не забравяйте, че той като министър не е служител на министерството... Това обаче не означава, че за бившия главен преговарящ има път назад към голямата политика. Законите на политиката са различни от съдебните, коментира един от лидерите на сините в парламента.


Всъщност фактът, че Костов посегна на един от най-близките си и верни хора, предизвиква различни реакции сред сините. Шефът на бюджетната комисия и член на НИС на СДС Йордан Цонев например отказа да каже и дума по въпроса за отстраняването на Александър Божков. Димитър Абаджиев и Анастасия Мозер пък не пестят суперлативите си, а други само свиват рамене.


За първи път в подобна ситуация така категорично се проявява европейско поведение. Когато дори има само съмнения за извършени нарушения от високопоставен служител, се подава оставка. Справедливо е, защото в демократичните страни справедливостта не е на отделния човек, а на закона, заяви пред репортер на БАНКЕРЪ заместник-председателят на СДС Димитър Абаджиев. Според него Божков е човек, който е доказал, че може да носи големи отговорности.


Чест му прави на Божков, че си подаде оставката, след като му я поискаха, а Костов направи нещо доста решително и трябва да му се отрази положително, заяви съпредседателката на Народен съюз Анастасия Мозер.


Най-точното обяснение за отстраняването на Божков като че ли е на председателката на синята парламентарна група Екатерина Михайлова. Според нея това, което е свършил бившият вицепремиер, е: Огромна работа. Нещо, което оценяваме. От друга страна, изнесените факти дадоха основание за взетото управленско решение, за да няма никакво петно върху управлението и политическата сила, уточни Михайлова. Становището й е, че докато не се изясни кой е виновен, по-добре за България е друг човек да води преговорите с Европейския съюз.


Това ли наистина е причината Иван Костов да жертва поредния си доверен човек? Доста отдавна, в едно интервю по повод скандалния бизнесмен Красимир Стойчев, премиерът призна, че няма приятели, а само интереси. Дали като се чисти от хората около себе си, Костов всъщност не полага усилия да спаси себе си?

Facebook logo
Бъдете с нас и във