Банкеръ Daily

Общество и политика

Отсрочването на задълженията на вероизповеданията ще бъдe до 10 г., обяви Цветанов

Отсрочването на задълженията на вероизповеданията ще бъде до 10 години. Изплащането може да стане в рамките на година-две или десет, но срокът е до 10 години. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той подчерта, че промените в Закона за вероизповеданията са готови. "Няма опрощаване, а има отсрочване на натрупаните задължения към 31 декември 2018 г.", обясни Цветанов и допълни, че с отсрочването на задълженията на вероизповеданията ще се спре генерирането на напрежение в обществото.

Според него така ще се гарантира националната сигурност. Основният мотив при гласуването на опрощаването на задълженията на мюфтийството също беше гарантирането на националната сигурност.

Припомняме, че на  8 март ГЕРБ и ДПС приеха промените в Закона за вероизповеданията, с които да бъдат опростени 8 млн. лева публични задължения на Главното мюфтийство. Проектът мина на първо четене в пленарна зала. Със 104 гласа „за“, 28 „против“ и 6 „въздържали се“ промените предложени от ГЕРБ и ДПС бяха гласувани от Народното събрание. Обединени патриоти гласуваха против. В хода на гласуванията те заявиха, че законопроектът е вреден, създава двоен стандарт и усещането за фаворизиране на едно вероизповедание. Няколко дни по-късно председателят на Цветанов обяви, че правят предложение между първо и второ четене на промените в Закона за вероизповеданията, с което ще се регламентира не да има опрощаване, а да има отсрочване на задълженията, натрупани от вероизповеданията до края на 2018 г.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във