Банкеръ Daily

Красимир Вълчев:

Отслабва мотивацията за учене в електронна среда, но вирусът не

Мотивацията за спасване на мерките и обучението в електронна среда намалява, но върусът не. На този етап няма вариянт, в който всички ученици да се върнат отново в училище, а за такъв може да се говори напролет. Това заяви просветният министър Красимир Вълчев. 

"Ако върнем всички рискуваме да затворим отново всички, а ние така трябва да направим, за да имаме все присъствено обучение. Образователната система няма как да проведе изпити в електронна среда, които да бъдат честни. Миналата година матурите на 7 и 12 клас се проведоха при строги мерки", заяви образователният министър. 

По думите стана ясно, че няма никакъв вариянт и за обявяването на нулева година. 

"Нямаме вече и голям периметър за увеличаване на учебната година, може би една седмица през юни", поясни още той и допълни, че към момента половин милион дец ходят присъствено на училище. 

"По отношение на ваксинирането 23-24% от учителите са заявили желание да се ваксинират. Няма антиваксърски настроение. Има сдържаност и предпазливост да не бъдат първи, но това е нормално. Приотизирахме образованието за пореден път. Загубите в образованието са големи. Беше важно преподавателите и непедагогическия персонал да са приоритетна група и успяхме да го направим в България", коментира Вълчев.

Във връзка с отчета на президета Румен Радев той коментира:

"В отчета на Радев не чух конкретни заявки за реформи, чух поредното безпринципно критикуване, нихилизъм, той приравни жертвите на комунизма с техните палачи. Чух, че предложението му в областта на образованието е създаването на национален център за техническо обучение, а ние сме предвидили създаването на такива центрове в 20 областни града. Защо трябва да има само един в София, а да няма в Монтана, Русе, Разград? Предвиждаме и създаването на центрове за изучаване на математика, природни науки с оборудвани кабинети. Добре е президентът да посети и българските училища, не само такива в чужбина, откъдето е почерпил идеите си."

Facebook logo
Бъдете с нас и във