Банкеръ Daily

Общество и политика

„Отровното трио”: Стоим до всеки, който уважава свободата и не мълчи като пън

Във връзка с нападението на едноличната власт на Бойко Борисов срещу телевизия „Евроком” и критично настроените журналисти Сашо Диков, Люба Кулезич и Владимир Береану, заявяваме, че това е поредният опит да бъде смачкана една медия и по този начин – потъпкана свободата на словото. Проверката на рекламодателите винаги поставя в застрашено положение фирмите, които са се осмелили да доверят популярността на продуктите и услугите си на този телевизионен канал. Това плаши и бъдещите рекламодатели, като обрича на финансов крах всяка медия, подложена на подобен тормоз.

Това пишат в своя позиция проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, известни като “Отровното трио” по повод на прокурорска проверка в медията.

Вчера стана ясно, че НАП и ДАНС са изискали от собствениците на телевизия "Евроком" да разкрият кои са рекламодателите в предаванията на Сашо Диков - "ЕвроДикоф", на Люба Кулезич - "Честно казано" и на Владо Береану - "Седмичник с Береану". На 12 октомври НАП е отправила искане до управителя на медията Злати Златев да предаде документи и да даде писмени обяснения за приходите от изброените външни продукции в периода 1 януари 2018 - 31.12.2019 г. Предаването на Диков по "Евроком" върви от април 2018 г, а на Кулезич - от ноември с.г. Проверката е по сигнал на бившия евродепутат Николай Бареков от края на миналата година.

„Последователната политика на Бойко Борисов да захранва с европейски ресурси приближените си медии и да удря, чрез органите на държавата, други медии формират онази медийна среда, за която се говори в доклада на „Репортери без граници“ и която нарежда страната ни 111-то място по свобода на словото. Особен абсурд представлява хипотезата, че тези журналисти и телевизията, в която работят, са засегнали националната сигурност на страната, след като ги проверява освен НАП и ДАНС”, се казва още в позицията.

„Това нападение, извършено със средства на българските данъкоплатци, е поредно доказателство за причините да протестираме и подчертава факта, че органите на държавата се използват за разчистване на политически сметки”, подчертава „Отровното трио”.

 

Ето пълният текст на позицията:

Във връзка с нападението на едноличната власт на Бойко Борисов срещу Телевизия „Евроком” и критично настроените журналисти Сашо Диков, Люба Кулезич и Владимир Береану, заявяваме, че това е поредният опит да бъде смачкана една медия и по този начин – потъпкана свободата на словото. Проверката на рекламодателите винаги поставя в застрашено положение фирмите, които са се осмелили да доверят популярността на продуктите и услугите си на този телевизионен канал. Това плаши и бъдещите рекламодатели, като обрича на финансов крах всяка медия, подложена на подобен тормоз.

Последователната политика на Бойко Борисов да захранва с европейски ресурси приближените си медии и да удря, чрез органите на държавата, други медии формират онази медийна среда, за която се говори в доклада на „Репортери без граници“ и която нарежда страната ни 111-то място по свобода на словото. Особен абсурд представлява хипотезата, че тези журналисти и телевизията, в която работят, са засегнали националната сигурност на страната, след като ги проверява освен НАП и ДАНС.

Това нападение, извършено със средства на българските данъкоплатци, е поредно доказателство за причините да протестираме и подчертава факта, че органите на държавата се използват за разчистване на политически сметки.

„Отровното трио“ се „роди“ в една вече премазана телевизия (BIT), а днес наблюдаваме атака срещу следващ телевизионен канал, в който гостуваме един път месечно в телевизионен формат. Убедени сме, че журналистическото достойнство и критичен поглед са мотива за действията на Борисов. Но ако „Отровното трио“ е дори малка част от мотивите за тези действия, сме готови да спрем гостуванията си в „Евроком” и - също като министър-председателя - да седнем на малък пън в крайпътно село и да изказваме свободните си мисли. Ще стоим до всеки журналист, който не иска да мълчи като пън и уважава свободата повече от комфорта на мълчанието.

 

Проф. Велислав Минеков

Адв. Николай Хаджигенов

Арман Бабикян

Facebook logo
Бъдете с нас и във