Банкеръ Daily

Общество и политика

„Отровното трио” призова гражданите да вдигнат национална стачка

Тримата интелектуалци, критици на властта, известни като „Отровното трио” - Арман Бабикян,  адв. Николай Хаджигенов и проф. Велислав Минеков, публикуваха  "възвание", в което обясняват защо предлагат трансформация на протестните действия в национална стачка. Те организираха първия протест в защита на демокрацията и за оставките на правителството и главния прокурор на 10 юли.

"Вчера оповестихме трите основни цели на протеста: 1. Оставка на правителството, 2. Оставка на Гешев, 3. Велико народно събрание (нова Конституция), 4. Дистанционно гласуване. (електронно и хартиено по пощата). Последното ако не се приеме, тутакси го заменяме с оставка на съществуващото Народно събрание", написаха тримата.

Триото дава и пояснения за исканията: "Оставката на главния прокурор е задължително условие, доколкото последният е влезнал в ролята на инквизитор и палач за неудобните и инакомислещите. Също така е бранител на „своите" олигарси или казано иначе „шишипазител". Новата конституция е задължително условие, доколкото ще ни се наложи да съградим държавата и демокрацията от начало и за целта ни е нужда здрава и добра основа, стъпало на което да стъпим."

 Минеков, Хаджигенов и Бабикян смятат, че е необходим още по-сериозен граждански отпор, защото "разходките по паветата не просто разпиляват енергията на протестиращите, но и нямат полезно действие".

"Преследвайки драстична промяна на статуквото ще правим различни неща. Нека покажем силата си на площада и площадите в цялата страна", призовават тримата. Те насрочват пореден протест днес след 15.30 ч. пред президентството, на който ще обявят целите и задачите на националната стачка.

"Осигурете начин да вземете ефективно участие в стачни действия, като минимум ще отсъствате от работа няколко дни. Подгответе се за отпуска или друг начин да отсъствате от работа. Помислете как бихте могли да бъдете полезни лично вие в осъществяването на национален протест",  пишат във възванието си организаторите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във