Банкеръ Daily

Общество и политика

"Отровното трио", Манолова и партията на Слави Трифонов ще следят за честния вот

За обща мрежа от наблюдатели във всички избирателни секции на предстоящите парламентарни избори се разбраха основните извънпарламентарни сили, които откликнаха на поканата на организаторите на антиправителствения протест от т.нар. Отровното трио. На поканата на Триото се отзоваха представители на партията на Слави Трифонов - „Има такъв народ“ и на гражданската платформа „Изправи се.БГ“, чийто лидер е бившият омбудсман Мая Манолова.

На срещата се е стигнало до общата констатация, че нито една политическа или гражданска организация, извън властта, няма ресурс самостоятелно да осигури контрол и наблюдение над всички избирателни секции в България и чужбина. Затова обединение на ресурсите е реална необходимост, съобщиха организаторите на протестите. 

Постигнато е съгласие за създаване на обща мрежа от доброволци - наблюдатели на изборния процес; бързо и прозрачно публикуване на заверени препис-протоколи от всяка секция; съхраняване на данните на два независими и защитени сървъра; създаване на екипи от юристи, които да обслужват в рамките на целия ден постъпилите жалби на граждани.

Общо е било становището на участниците, че недоверието в способността на днешното управление да проведе почтени и честни избори изисква организирана гражданска съпротива. Предстои следваща работна среща, на която да се съгласуват още механизми за възпрепятстване на нарушенията и изкривяването на резултатите на предстоящите парламентарни избори.

От "Демократична България" не се отзоваха на поканата. 

"В последните дни имаше няколко призива за координиране между различни заинтересовани страни на усилията за гарантиране на честността на изборния процес. За избягване на всякакъв съпътстващ политически “шум”, предпочитам да отговоря писмено и публично, и да бъда максимално конкретен като представя пакета от мерки, по който вече действаме ние. Надявам се това да спомогне за фокусиране на усилията по същество. Отворени сме за взаимодействие по нашите долуизброени инициативи, както и да разгледаме други конкретни предложения в тази посока", написа съпредседателят на ДБ Христо Иванов във Фейсбук.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във