Банкеръ Daily

Общество и политика

"Отровното трио" изпрати писмо до чуждите посолства у нас

Така нареченото "Отровно трио" - проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян изпратиха писмо до посолствата на страните членки на Европейския съюз, на посолството на Съединените щати, британското посолство и до Европейската комисия по повод протестите у нас. 

В писмото се казва:

Уважаеми дами и господа,

Предвид събитията в държавата ни от последните седмици, които очертаха трайни тенденции на незачитане на основните граждански права и свободи; противоконституционно премахване на разделението на властите, разделение, което гарантира правовия ред в държавата; явното и безнаказано срастване на изпълнителната власт с определени олигархични кръгове, както и недопустимите изявления на министър-председателя на Републиката България по време на срещата на между лидерите на страните от Европейския съюз в Брюксел (17-18 юли), ние – гражданите, декларираме, че:
Решително се разграничаваме от поведението и изявленията на министър-председателя на Република България, който по време на официалната вечеря на лидерската среща нарече колегата си Марк Рюте „полицай на Европа“. Вярваме, че с прилагането на европейските норми за финансова дисциплина и прозрачно разходване на средствата на европейските данъкоплатци можем да излезем от кризата, предизвикана от COVID-19. Не приемаме човек и премиер, който се движи с кордон и въоръжена охрана, да напада човек и премиер, който ходи на работа с велосипед и без нито един гард.

Остро осъждаме демонстрацията на авторитарност, безнаказаност и незачитане на закона и морала от хората, които са призвани да ги прилагат и пазят. В изтекъл запис министър-председателят на Република България окачествява свои колеги - премиери на европейски държави, с най-обидни определения. Истинността на същия запис не беше отречена. До този момент, главният прокурор не дава адекватно обяснение и експертиза на гражданите. Това е поредното доказателство за разрухата в съдебната система и превземането й от човек, предложен на този пост от нелегитимни, но мощни финансови кръгове. За нас, като граждани на Европа, това е абсолютно неприемливо поведение, което ни унизява и от което се срамуваме.

Не приемаме посегателствата срещу мирни граждани от страна на органите на реда по време на мирни протести и липсата на адекватна ответна реакция от изпълнителната власт.
Отново липсват каквито и да е действия на прокуратурата, след оказано брутално насилие и унижение над мирно протестиращи български граждани.

Ние, като гражданско общество от страна-членка на Европейския съюз, се разграничаваме категорично от министър-председателя на Република България и призоваваме за неговата оставка и на цялото действащо правителство.

Заявяваме пълната си нетърпимост към арогантното и системно погазване на основите на демокрацията. Решени сме да продължим да упражняваме гарантираните ни от Конституцията права, докато исканията ни за оставка не бъдат изпълнени! Време е за извънредни парламентарни избори!

Facebook logo
Бъдете с нас и във