Банкеръ Daily

Общество и политика

Отрочетата на Ердоган се прегърнаха

Партиите, отцепници от ДПС - "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ) и Народна партия "Свобода и достойнство" (НДПС), отиват заедно на предсрочните парламентарни избори под името "Обединение ДОСТ". Това обявиха председателите на двете формации Лютви Местан и Орхан Исмаилов в понеделник (6 февруари).

"Амбицирани сме да се борим за гласовете на всички български граждани, които споделят идеите ни в страната и в чужбина, в това число и в Турция", обяви Местан. НПСД и ДОСТ си поставят за цел "една много голяма, не просто партийна, а национална задача". Тя синтезирано може да се определи като "демокрация без сараи", обясни той, допълвайки, че това е повече от политическа цел - това е тяхна мисия. Другата им важна цел е - да разбият феодалния монопол на ДПС, заложен в зората на българската демокрация. Новата коалиция има амбицията също да премине 4-процентната бариера. Орхан Исмаилов заяви от своя страна, че целта на обединението е "да дадем един силен фронт, отпор срещу ДПС".

Как се стигна до това странно обединение между непримиримите врагове Лютви Местан, от една страна, и Касим Дал, и Корман Исмаилов, основателите на НПСД, от друга. За никого не е тайна, че те са в много близки отношения с турския президент Редежеп Ердоган. Той и негови приближени в различно време са "бабували" на раждането и на двете партии.

От години меракът на Ердоган, а и на други преди него е бил дългосрочно разширяване на влиянието на Турция върху българските турци и мюсюлмани в ущърб на националните ни интереси, а в последно време и прокарване на неоосманистката линия на Анкара върху България и Балканския полуостров. Но такова нещо лидерът на ДПС Ахмед Доган - при всичките му други кусури, никога не допусна. Ето защо беше абсолютна изненада, когато през 2011 г. дясната ръка на Доган - Касим Дал, напусна Движението с мотива, че лидерът е бил агент на Държавна сигурност. Тогава се роди и НПСД, за която се подозираше, че е финансирана от Анкара, тъй като Ердоган и Дал са лични приятели, а и винаги са витаели слухове, че последният има връзки и с турските тайни служби. Предполагаше се, че в качеството си на дългогодишен организационен секретар и заместник-председател на ДПС той е градил структурите й и здраво държи връзките с изселническите организации.

НПСД трябваше да разцепи партията на Доган, да се яви като нейна алтернатива. Това обаче не се случи. Избирателите на ДПС не я припознаха, а и от изселническите гласове успя да дръпне около 50 000, и то в съюз с НДСВ на изборите през 2013-а. Тези гласове обаче не стигнаха да вкарат коалицията в българския парламент. А по-късно НПСД, под лидерството на Корман Исмаилов, се озова в Реформаторския блок. За да го напусне ненадейно преди дни, след като в края на миналата година беше сменен и председателят с "по-компромисния и диалогичен" Орхан Исмаилов.

Партията на Лютви Местан ДОСТ е вторият опит на Анкара да си създаде лост за влияние, след като не успя да превземе ДПС отвътре. Местан беше изхвърлен от председателския пост буквално за 24 часа от "бащата" на ДПС Ахмед Доган и партията бе спасена от външните набези. Турският посланик в София (който странно защо все още е такъв) Сюлейман Гьокче дори вече не криеше, че оказва логистична - а вероятно и финансова помощ, на Местан. Първият тест за тази партия бяха президентските избори. ДОСТ даде на кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева "непоискана подкрепа" от над 20 000 гласа, които не й помогнаха особено, но пък се видя, че са и напълно недостатъчни за парламентарни избори.

Ето защо за турските "кукловоди" на двете етнически партии се оказва по-евтино и рентабилно да ги съберат на едно място, вместо да ги издържат поотделно и да делят един и същи електорат - гласовете на избирателите от смесените райони у нас и в Турция, които не подкрепят ДПС. Целта е, разбира се, да се откъснат и още гласоподаватели от партията на Доган.

И така, Касим Дал и Корман Исмаилов, които се клеха, че никога няма да имат нищо общо с партия, чийто лидер е бил агент на ДС под псевдонима Павел, изведнъж се оказаха в прегръдките на същия този Лютви Местан. Но за да може да се случи този неестествен съюз, нито един от двамата не трябваше да е начело на НПСД. Затова неин председател стана доскорошният заместник-министър на отбраната Орхан Исмаилов, който очевидно не е така емоционално свързан с темата за доносниците и ченгетата на ДС.

Касим Дал обаче е чувствителен към нея още от времето на политзатворничеството си. Корман Исмаилов пък дължи изключването си от ДПС именно на настояването на Местан.   

Та като се има предвид, че и НПСД, и ДОСТ са заченати и създадени под зоркия поглед на Ердоган, а сега и насилствено принудени да се прегърнат, за да се опитат да вкарат троянския кон на неоосманизма и ислямизма в българския парламент, доста странно и кухо звучи твърдението, че гарантирането на евроатлантическата ориентация на страната са тяхното единствено верую, в името на което се сдружават.

"Целта на НПСД е да даде максималното от себе си за разширяването на дясноцентристкото пространство в българския политически живот. Провеждаме разговори с Реформаторския блок. Ние сме лоялни партньори", твърди Исмаилов. Миналия петък обаче шефът на предизборната кампания на реформаторите Петър Москов заяви, че сътрудничество с партия ДОСТ за тях е неприемливо.

В понеделник, след официализирането на новото обединение, председателят на предизборния щаб Найден Зеленогорски потвърди тази позиция. "С НПСД гледаме в една посока - евроатлантическата ориентация на България, но те искат да водят своята голяма битка с ДПС и виждат успеха й през обединението с ДОСТ. Уважаваме това решение, но ясно заявихме, че по никакъв начин не можем да си сътрудничим с партията на Лютви Местан", категоричен бе той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във