Банкеръ Daily

Министерството на здравеопазването:

Отрицателният PCR не отменя карантината

Костадин Ангелов

Отрицателен PCR тест не е основание за преустановяване на карантината и/или намаляване на нейния срок, а отчита моментното състояние на дадено лице. Това съобщават от Министерството на здравеопазването в отговор на въпроса, зададен от bTV - съгласно кой нормативен текст е прекратена карантината на премиера Бойко Борисов и на президента Румен Радев.

Двамата бяха контактни със заразени и след като тестовете им бяха отрицателни, здравните власти им свалиха карантината. Впоследствие премиерът даде положителен резултат за коронавирус.

Последва и оставката на директора на РЗИ-София Данчо Пенчев, като все още не се съобщават мотивите за нея.

Ето какво още посочват от Министерството на здравеопазването:

„Съгласно действащата Заповед № РД-01-610/22.10.2020 г. на министъра на здравеопазването всяко идентифицирано близко контактно лице се поставя под 10-дневна карантина, считано от последния контакт с доказан случай на COVID-19. Ако до изтичане на определения период не се появят симптоми за COVID-19, карантината се преустановява. Министерството на здравеопазването обръща внимание, че отрицателният лабораторен резултат от PCR изследване отчита единствено моментното състояние на лицето и същият не е основание за преустановяване на карантината и/или намаляване на нейния срок“, поясняват от ведомството.

„От началото на пандемията Министерство на здравеопазването предприема действия за ограничаване разпространението на заболяването чрез прилагане на препоръки и насоки от Световна здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Основна мярка срещу COVID-19 e изолиране на контактните на потвърден случай лица и поставянето им под задължителна карантина. Целта на карантината е да намали вероятността за последващо предаване и вторично разпространение на новия коронавирус. Причината е, че по време на карантинния период даденото лице може да прояви клинични оплаквания или да е вирусоносител, поради което да стане източник на инфекция за други хора. Към края на карантинния период тази вероятност значително намалява“, обясняват още от ведомството.

На страницата си във Фейсбук здравният министър проф. Костадин Ангелов написа, че е приел оставката на директора на РЗИ-София.

„Използвам случая категорично да заявя, че в заповедта няма да има промяна, позволяваща отпадане на карантината за определени длъжностни лица. Карантината е с еднаква продължителност (10 дни) за всички български граждани. Правилата са за всички“, написа Ангелов.

В момента заради контакт с министър-председателя под карантина са министърът на енергетиката Теменужка Петкова, транспортният министър Росен Желязков, заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, Деница Желева -началник на политическия кабинет на министър-председателя и Севделина Арнаудова от централата на ГЕРБ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във