Банкеръ Daily

Доц. Борис Попиванов:

Отрицанието на ГЕРБ вече трябва да се замени с позитивна програма

Всеки в тази ситуация се опитва да следва своята линия до дупка, защото е убеден, че рано или късно другите ще отстъпят. Всичко това обаче е част от политическата криза, която започна преди година с протестите и с изхабяването на ГЕРБ. Toва заяви пред БНР политологът доц. Борис Попиванов в коментар за връчването на мандата на "Има такъв народ" и възможността за съставяне на правителство.

Според него отрицанието на ГЕРБ вече трябва да се замени с ясна позитивна програма, с която да се покаже доминация.

Относно разногласията между ИТН и потенциалните партньори, Борис Попиванов каза, че е излишно  вкопчването в желанието за писмено споразумение между партиите. "Това не трябва да е най-важното, защото ИТН може да се съгласи да подпише нещо, но в последствие да реши, че няма да го изпълни", предупреди той. 

"Фиксацията в писмените споразумения не е здравословна. Политическите сили трябва да си дадат ясно сметка, че могат да принудят ИТН да следва целенасочена и последователна линия", аргументира мнението си политологът.

Той е категоричен, че ползата за всички е да има правителство. 

"Феномените в политиката - алчността и глупостта, ги водят до това да водят разговорите до крайност с целия риск накрая всичко да се срути. Почти всички искат правителство, но почти всички са готови да докарат нещата дотам, че да нямаме кабинет... Ако ИТН искат да останат на политическата сцена, трябва да си дадат сметка, че хората не са гласували за тях в такива огромни количества, че еднозначно да им възложат отговорността за властта, а са им дали малко предимство, което изисква диалог и разбирателство с другите.  Общественото очакване към тях е да отстранят модела на ГЕРБ и да го заменят с нещо по-добро и справедливо", обясни доц. Попиванов.

По думите му БСП са в положение, в което не могат да диктуват политическата игра, но биха могли ясно да покажат своето място в българската политика. 

"ИТН имат за цел да охладят прекалените претенции на "Демократична България". Свръхсамочувствието на ДБ играе лоша шега и трябва да са внимателни. Интересът на ДПС е свързан с вътрешноорганизационното им укрепване. Те имат интерес сега да има правителство, в което различни интереси на Движението да могат да бъдат защитени. Това е играта на правещи мнозинство", коментира политологът. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във