Банкеръ Daily

Общество и политика

Отпуснаха 15 млн. лв. за ремонт и изграждане на детски градини в София

Няколко дни след като родители протестираха заради липсата на места в детски градини в столицата, днес със свое постановление правителството одобри допълнителен трансфер за 2020 г. по бюджета на Столична община в размер на 15 000 000 лв. за изграждане, разширение, основен ремонт и реконструкция на детски градини и детски ясли на територията на общината.

"Темата „Строителство на детски градини“ е най-важната за мен. Строи се ударно според възможностите на града." Това каза в ефира на bTV кметът на София Йорданка Фандъкова. „Поисках да се променят правилата така, че да може да се използват терени с неправилна геометрия или по-малки терени, за да може да се строят нови градини“, каза още тя и добави, че новите правила вече са готови и пуснати за обществено обсъждане. 

Проблемът с недостига на места в столичните детски заведения е все така актуален от години на сам. Всяка година без места отстанават хиляди деца. Поради тази причина в момента в интернет въври и петиция с настояване неприетите деца да получат ваучери, които да се ползват по ясни правила в частни детски заведения и заведения от алтернативен тип - кооперативи и центрове.

Одобрени са и разходи по бюджета на Министерския съвет за 2020 г. в размер на 1 800 000 лв. за благоустрояване и подпомагане на Рилския манастир „Свети Иван Рилски“, Бачковския манастир „Успение Богородично“, Троянския манастир „Успение Богородично“, манастира „Света Троица“ в местността Кръстова гора, както и за Софийската духовна семинария.

Необходимите средства за Столична община се осигурят чрез преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2020 г., а допълнителните средства по бюджета на Министерския съвет са за сметка на предвидените разходи по централния бюджет за 2020 г

Facebook logo
Бъдете с нас и във