Банкеръ Daily

Общество и политика

Отпускат се до 100 000 лв. за ремонт на жилищата на инвалиди

До 8000 лева за финансиране на проекти за преустройство на леки автомобили за хора с трайни увреждания ще отпуска социалното министерство по линия на Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност. Набирането на проектни предложения по двата компонента на програмата започва от днес и ще приключи на 12 май.

Стойността на всяко проектно предложение по компонент "Лична мобилност" ще се определя въз основа на документи, които съдържат техническите и финансовите параметри за необходимото изменение на конструкцията на автомобила. Кандидатите, които към момента нямат придобита правоспособност за управление на МПС, ще получат и финансиране за курс за шофьорска книжка. Право да кандидатстват по програмата имат хора с трайни увреждания, които са доказани с медицинска експертиза. 

Другият компонент "Достъпна жилищна среда" ще даде възможност на кандидатите да направят жилищната си среда достъпна за хора с увреждания. По него ще се отпускат между 10 000 и 100 000 лева, предвидени за строително-монтажни работи, които целят изграждането на рампи, подземни платформи и асансьори. По втория компонент могат да кандидатстват собствениците на жилищни сгради, които са с трайно увреждане или в чието семейство има такова лице. Проектни предложения могат да подават също сдружения на собствениците в етажната собственост в жилищни сгради, в които има човек с трайно увреждане или за когото се придвижва инвалидна количка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във