Банкеръ Daily

Общество и политика

Отпускат 600 хил. лв. на български общности извън ЕС

Хоро в Битоля.

Правителството прие Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на външните работи за 2021 г. в размер на до 600 000 лева.

Тези средства са за финансиране на организации на български общности в Албания, Сърбия, Косово, Украйна и  Молдова и на граждани на Република Северна Македония с българско самосъзнание. Те се отпускат на проектна основа в изпълнение на програма, която е в сила в периода от 2020 г. до 2024 година.

Програмата за подкрепа на организации на български общности бе приета с Решение на Министерския съвет № 259 от 16 април 2020 година. Тогава с нея бе създаден целенасочен механизъм, който да подпомага и насърчава развитието и укрепването на организациите на исторически формираните български общности в европейски страни извън Европейския съюз.

Средствата за 2021 г. са предназначени за финансиране на част от административните разходи и за подпомагане на културната и образователна дейност на българските организации.

На територията на Република Албания, Република Сърбия, Република Косово, Република Северна Македония, Украйна и Република Молдова функционират около 150 организации с различни обхват на дейности и на влияние сред съответните български общности.

През 2020 г. бяха отпуснати 500 000 лв. за 30 успешно реализирани проекта в широк спектър от области и дейности, като запазване на българската културна самобитност и самосъзнание, популяризиране на българската култура сред местната общественост, грижа за местното българско културно-историческо наследство, съдействие за запазване и разширяване обхвата на обучението на български език, подпомагане на медиите на български език, съдействие за излъчване на материали на български език.

Facebook logo
Бъдете с нас и във