Банкеръ Weekly

Общество и политика

Отпускат 15 млн. лв. за нови училищни автобуси

За нови училищни автобуси са заделени 14-15 млн. лв., тъй като сегашните автобуси, с които се превозват учениците, са минимум десетгодишни и това е сериозен проблем. Това каза министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова на заседанието на парламентарната образователна комисия.

Тя уточни, че процедурата за училищните автобуси е обявена на страницата на Министерството на образованието и науката (МОН) и общините ще могат да кандидатстват за купуването на нови училищни автобуси.

Освен това са одобрени 185 проекта на стойност над 7 млн. лева към Фонд „Научни изследвания" и финансирането им ще започне от другата седмица.

Министърът посочи, че 2013 година е била изцяло провалена за Фонда и припомни, че заради нередности в него се е наложило министерството да плати глоба от 8 милиона лева.

Клисарова заяви, че 673 са договорите, които са приключени и не подлежат на финансиране, а 500 все още се анализират.

Образователният министър уточни, че се изработват регистър и платформа, които ще се разглеждат от Министерство на финансите за финансиране на проектите.

Анелия Клисарова заяви още, че Фонд „Научни изследвания" ще има 2 сесии - за млади учени и за фундаментални научни изследвания, като до първи септември ще са ясни всички одобрени проекти, които ще бъдат качени и на страницата на Фонда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във