Банкеръ Daily

Предложение:

Отпуск срещу ваксина за учителите

По два дни допълнителен отпуск за учителите, които се ваксинират. Това каза на пресконференция днес служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков.

 

Аргументите за този допълнителен отпуск са чисто медицински, защото в редица случаи има неразположение в първите два дни след поставянето на ваксината, обясни министърът.

По думите му много е вероятно вълната от "Делта" варианта на COVID-19 да дойде у нас преди началото на новата учебна година и затова апелът ми към всички учители и директори е да се ваксинират в следващите дни и седмици, защото не се препоръчва ваксиниране в хода на висока вълна в епидемичната обстановка.

Той отбеляза, че изключително висок е интересът към кампанията на МОН за ваксинацията в образованието, защото се е оказало, че най-големият проблем за учителите и директорите е липсата на адекватна и актуална медицинска информация.

Затова беше ключово в инициативата да се включат представители на медицинските среди и на фармацевтичните факултети, защото те дават надеждна информация за ваксинацията. Имаме предварителна информация, че 500 учители са поискали, в резултат на тази кампания, във Варна да се направи специално за тях ваксиниране, но трябва още малко време, за да се отчетат данни от кампанията, каза образователният министър.

Заместник-министърът на образованието Евгения Пеева каза, че данните отпреди няколко седмици показват, че в под 4 процента от училищата и детските градини има над 70 процента ваксинирани педагогически специалисти и непедагогически персонал, а в над 65 процента от училищата и детските градини са под 30 процента ваксинираните учители и непедагогическият персонал.

"Средният процент на учителите, които са ваксинирани, е между 30 и 40 процента в най-оптимистичния случай", коментира Пеева.

Към февруари учителите у нас са 91 467, каза министър Николай Денков и уточни, че кампанията на МОН за ваксинирането на учителите остава "отворена". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във