Банкеръ Daily

Общество и политика

Отпадна съкратеното следствие за умишлено убийство

Съкратено съдебно следствие отпада в случаите на умишлено убийство. Това реши на второ четене правната комисия към парламента с приемането на поправки в Наказателно-процесуалния кодекс. Първоначално внесеният общ законопроект от БСП, "Обединени патриоти" и "Воля" предвиждаше съкратено съдебно производство да не се допуска и при причиняването на тежки телесни повреди.

От ГЕРБ обаче настояха от текста да отпадне тежката телесна повреда, тъй като според тях ограничаването на съкратеното съдебно производство при тези престъпления ще забави делата. В крайна сметка след едночасови дебати депутатите от комисията приеха съкратеното следствие да не се прилага само в случаите на умишлените убийства. От БСП възразиха, че не трябва да се изключват тежките телесни повреди, тъй като и в тези случаи трябва да се получават по-справедливи наказания.

Позицията по време на дебатите в правна комисия защити депутатът от ГЕРБ и бивш заместник-министър на МВР Красимир Ципов, който даде като пример 156 по съкратеното следствие от общо 567 дела за период от 4 години - 2015 - 2018 г. 

Смиляна Нинова-Кръстева от БСП заяви, че социалистите няма да подкрепят предложението на управляващата партия, защото обществото очаква справедливи присъди. Според нея гаранцията за справедлива присъда я дава съдът. Присъдата може да бъде справедлива, ако се процедира по общия ред, като се събрат всички доказателства. Самопризнанието не е достатъчно за редуциране на присъдата, мотивира се Кръстева.

Христиан Митев от парламентарната група на патриотите заяви, че ще се въздържат от гласуване на предложението на ГЕРБ. Според депутата от "Атака" Явор Нотев сделка между справедливост и бързина не може да има. Според него делата трябва да се движат и да се решават. Може би с цялостното приемане на нов НПК могат да се обхванат актуалните житейски ситуации. Той не подкрепя предложението, направено от ГЕРБ, но подкрепя отпадане на съкратеното съдебно следствие на останалите парламентарни групи с надеждата, че това е стъпка в правилната посока.

Не следва да бъде ограничавано съществено приложното поле на съкратеното съдебно следствие и не следва да се стига до ограничаване на възможностите, настоя и заместник-главният прокурор Мария Шишкова. Според нея съкратеното следствие не трябва да лишава от възможността за събиране на доказателства, а в случаите, в които събраните доказателства са достатъчни и подкрепят самопризнанията, да се стига до по-бърз завършек на съдебното производство, обясни Шишкова и настоя да се търси баланс между бързина и справедливост, с превес на справедливостта. Според нея няма основание прокуратурата да отстъпва от становището си, изказано от обвинител №1 Сотир Цацаров. Тя изтъкна, че би следвало да се постигне разумната справедливост.

Плоски и популистки решения видя правосъдният министър Данаил Кирилов в трите обединени законопроекта за НПК. Той се противопостави на предложения, които не се базират на анализ и статистика, например на изнасилванията е блудствата. Кирилов е сигурен, че при следващ дебат критериите ще бъдат много по-детайлно представени и то при по-богат материал за анализ. Решение да се даде правото на съда за преценка не може да се взима в предизборна обстановка. Той се присъедини към позицията на зам.-главния прокурор за нуждата от дебат по темата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във