Банкеръ Daily

Общество и политика

Отпадат бюлетините, след местните избори гласуваме машинно

Машинно гласуване да бъде въведено във всички секции, с изключение на тези с по-малко от 300 избиратели, подвижни избирателни секции, кораби, болници, затвори и секциите в чужбина, след тазгодишните местни и европейски избори. Това реши правната комисия на свое извънредно заседание.

Промените се отнасят за Изборния кодекс, който се гледа в пленарната зала на второ четене.

Предложението за повсеместното гласуване с машини направиха от ДПС, а останалите в комисията го подкрепиха. Първоначалният проект на законопроекта предвиждаше машините да бъдат до 1000.

Гласувано беше още въвеждане на електронно експериментално гласуване от 31 март 2020, когато МВР е готово да гарантира сигурността на идентификацията на избирателя.

До извънредното заседание на комисията се стигна след продължителни спорове около предложението на БСП да се създаде публичен регистър с избирателите, който да реши въпроса с т.нар. "мъртви души". Отделно се предлага всеки гражданин да може да проверява чрез ЕГН дали е гласувал или не. Това предлагано изменение предизвика прекъсване на заседанието, след което започна извънредно заседание на правната комисия в зала "Запад" на Народното събрание.

Максималният брой избирателни секции в страните извън Европейския съюз остава 35, реши по-рано днес окончателно мнозинството в Народното събрание, след като отхвърли предложението на ДПС това ограничение да отпадне.

Срещу подкрепеното предложение на ГЕРБ за обикновено мнозинство при взимане на решения в Централната избирателна комисия остро реагираха от БСП. Според Крум Зарков така лесно ще се повлиява политически и е необходимо да се търсят други механизми: "Ако щете с начина за търсене на дисциплинарна отговорност от онези, които не решават да спазят закона".

Дълги спорове предизвика предложението на БСП всички гласували да влизат в регистър, който да се обновява с всеки вид избор, с което да се откроят реалните гласоподаватели. Парламентът отложи обсъждането на предложението на БСП до изготвяне на новия доклад на Правната комисия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във