Банкеръ Daily

Общество и политика

Отпада високата такса за детска градина в София, ако детето отсъства

Задължителната такса от 30 лева за пазене на място в детска градина в София, ако в дадения месец детето не я е посещавало, отпада. Събирането на сумата е отменено с решение на Върховния административен съд от 13 ноември 2019 година. То е окончателно и не подлежи на обжалване. Така таксата за детска градина в столицата, която е 60 лева на месец, вече ще зависи от броя посещения на детето.

При средно 22 работни дни месечно това означава, че в месец, в който детето не е посещавало всеки ден градина, родителите ще дължат по 2,7 лева дневно. Преди това те бяха задължени да плащат половин такса - 30 лева, дори и детето да не е ходило изобщо на градина. Родителите не плащат никаква такса, само ако детето е било болно или се е наложило да отсъства по семейни причини. Според съда обаче става дума за услуга, а таксата е определена, без да се влияе от посещаемостта на децата и реалното й ползване.

В решението се посочва, че това противоречи на Закона за народната просвета и на Закона за местните данъци и такси. 

Постановлението на съда засяга обаче само таксите в общинските детски градини, не и сумите, които родителите плащат за посещение в частни заведения. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във