Банкеръ Daily

Общество и политика

Отпада подписването на информирано съгласие при ваксинация

Отпада подписването на информирано съгласие за поставяне на ваксина срещу COVID-19. Това обяви на брифинг служебният здравен министър Стойчо Кацаров. Проучване на здравното министерство показало, че няма нито законови, нито медицински изисквания за даването на подобно съгласие от пациентите. Подкрепа на това становище е било изказано и от директора на Европейския център за контрол на заразните болести Андреа Амон, която е била на посещение у нас.

От днес повторно преболедувалите COVID-19 могат да изтеглят сертификата си от портала на Националната здравно-информационна система. Задължително условие е да са изминали минимум 90 календарни дни от датата, на която е поставена диагноза COVID-19 при предходното заразяване. От вторник ще заработи телефонна линия за медицинския аспект на ваксинацията, съобщи още Стойчо Кацаров. На горещата линия лекари ще отговарят на всякакви въпроси на граждани, свързани с настоящото им състояние и дали то е съвместимо с поставянето на ваксина.

На МОН са предоставени 900 000 щадящи теста, от които 50-60 000 са използвани досега. Тази седмица се очаква за бъдат поръчани още 1 милион щадящи теста за учениците. Според Стойчо Кацаров количеството е достатъчно за връщането в клас на повечето ученици. Той е разговарял с образователния министър Николай Денков с молба да се обсъди възможността учениците от гимназията да се тестват с тестове за възрастни.

България няма да използва европейския механизъм за гражданска защита за допълнителни ресурси и специалисти в битката с коронавируса, тъй като не се налага и четвъртата COVID вълна у нас е пречупена. Това е съобщил Стойчо Кацаров на ресорния еврокомисар Стела Кириакиду. "Броят на болните в болниците намалява, броят на починалите намалява –  има отстояние 10-15 дни от пиковите стойности. Ако спазваме мерките, които са работещи – със зеления сертификат и повечето тестове, би трябвало да очакваме подобряване на епидемичната ситуация", каза министърът.

Кацаров коментира вчерашния дебат между двамата кандидат-президенти Румен Радев и Анастас Герджиков. "Огорчих се малко от казаното от проф. Анастас Герджиков, тъй като не отговаря на истината. Каза, че лекарите в лечебните заведения не са получавали пари. До стотинка са изплатени средствата за лечебните заведения. Следващата седмица вероятно Министерският съвет ще гласува допълните средства за първа линия", обясни служебният министър. Той определи като невярно и твърдението на Герджиков за липсата на лекарства. "Издадох заповед още на 1 септември за забрана на износа на лекарства, използвани за лечение на коронавирус. Използвахме това време, за да се запаси системата с тези лекарства", изтъкна Кацаров.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във